ДИПЛОМАТІЯ

Президент прийняв вірчі грамоти від новопризначених Надзвичайних і Повноважних послів іноземних держав

Під час церемонії Віктор Янукович говорив про активну реалізацію нашою країною реформ в усіх сферах життєдіяльності держави. «Україна перебуває у стадії активного реформування за всіма напрямками: економічним, соціальним і політичним», — сказав він, звернувши увагу на значне спрощення дозвільної системи, вдосконалення митної й податкової сфер, прийняття Податкового і Митного кодексів, а також інших важливих законів.

Глава держави наголосив, що Україна зацікавлена в залученні інвестицій. За його словами, наша національна програма реформ передбачає зокрема зміни до законів, які мають створити всі умови для роботи інвесторів і забезпечення сприятливого інвестиційного клімату в країні. Наголосив Президент і на важливості економізації зовнішньої політики України.

Віктор Янукович окремо говорив про реформування судової системи, правоохоронних органів і кримінальної юстиції. Він нагадав, що 19 листопада цього року набрав чинності новий Кримінальний процесуальний кодекс, який отримав високу оцінку експертів Ради Європи.

Окрім цього, він акцентував, що до роботи Конституційної Асамблеї з удосконалення основного документа нашої країни має бути залучено якомога більше фахівців і представників громадськості.

«Ми переконані, що за допомогою Конституційної Асамблеї нам вдасться залучити до конституційного процесу якомога ширшу аудиторію громадськості нашої країни і, безумовно, політиків, — сказав він, додавши, що важливою є також участь у цьому процесі опозиційних політичних сил. — Ми прагнемо і прагнутимемо того, щоб знайти якомога ширший консенсус — політичний і державний, знайти спільне рішення».

Глава держави додав, що новопризначені посли мають можливість ознайомитися з роботою Конституційної Асамблеї і за бажання отримати будь-яку інформацію.

На церемонії йшлося й про державний бюджет на 2013 рік. За словами Президента, до нього можуть бути внесені зміни: «Бюджетний процес безперервний. Ми завжди вносимо зміни, доповнення до нього протягом усього року. Як правило, ми робимо зміни за підсумками першого кварталу, першого півріччя з можливістю використати бюджет найефективніше та найраціональніше».

А з кандидатурою Прем’єр-міністра Віктор Янукович визначиться вже до кінця тижня — підпише подання щодо кандидатури керівника уряду та проведе з ним співбесіду перед державним візитом до Індії 9—12 грудня.

До слова, вірчі грамоти главі Української держави вручили Надзвичайні і Повноважні посли: Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії Саймон Сміт, Республіки Хорватія Томіслав Відошевіч, Республіки Узбекистан Алішер Абдуалієв, Республіки Куба Ернесто Антоніо Сенті Даріас, Республіки Індонезія пані Нінік Кун Нар’яті, Туніської Республіки Алі Гуталі, Королівства Таїланд Ітті Дітбанжонг, Республіки Замбія Фредерік Шумба Хапунда, Республіки Джибуті Абді Ібрагім Абсієх, Республіки Філіппіни Алехандро Москера.

У ході церемонії вручення вірчих грамот Надзвичайний і Повноважний посол Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії сказав: «Для нас Україна — це важлива європейська країна. Для Сполученого Королівства, для Європейського Союзу партнерство з демократичною стабільною процвітаючою Україною дуже важливе».

Як передає слова посла прес-служба Президента, уряд Великої Британії також приділяє увагу європейським прагненням України. «Ми сподіваємося на продовження наших партнерських відносин, аби створити необхідні умови для тіснішої інтеграції України з Євросоюзом на основі наших спільних європейських цінностей і принципів. Я як посол налаштований на активну діяльність та зміцнення наших двосторонніх відносин і сподіваюся, що нам буде можливо вести конструктивний плідний діалог з широкого кола важливих питань», — сказав Саймон Сміт.

А Віктор Янукович, побажавши дипломатам плідної роботи в нашій країні, підкреслив: Україна проводить відкриту політику, будує прозору, конкурентоспроможну економіку і прагне до взаємовигідних відносин з усіма державами світу. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»