Через три дні після президентських виборів та напередодні голосування за закон про державну мову російський президент Путін підписав указ про спрощений порядок отримання російського громадянства для жителів окупованих районів Донецької та Луганської областей. Як ідеться в тексті указу, видавати російські паспорти українським громадянам президент РФ вирішив «з метою захисту прав і свобод людини», на підставі «загальновизнаних принципів і норм міжнародного права». Помічник Путіна Владислав Сурков заявив, що рішення про видачу жителям окупованого Донбасу російських паспортів — обов’язок влади РФ перед людьми, які «говорять і думають російською мовою».

Українського сокола на двоголову курку здатні поміняти лише манкурти. Фото з cайту cellcode.us

Окупація під виглядом паспортизації

Рішення про видачу російських паспортів в ОРДЛО не стало несподіванкою. Ще на початку весни російські ЗМІ повідомляли, що Кремль готується до цього кроку. Крім того, у 2017 році Росія оголосила, що визнає чинність документів, виданих «владою» так званих ЛНР-ДНР. Тепер, щоб отримати російський паспорт, жителеві ОРДЛО достатньо буде пред’явити український паспорт, у якому зафіксовано реєстрацію його власника на території, не підконтрольній українській владі, або документ, виданий органами «влади» самопроголошених республік. Заяви про прийняття до громадянства жителів окупованого Донбасу розглядатимуть протягом трьох місяців без зайвих уточнень та перевірок.

Видача паспортів громадянам країн, на території яких зазіхнула Росія, — звична практика для зовнішньої політики Кремля. Російська паспортизація пройшла свого часу в Придністров’ї, Південній Осетії, Абхазії, Криму. Масова наявність паспортів РФ дає підстави для проведення фейкових референдумів і як підсумок — введення військ РФ на території іноземних держав під приводом захисту прав російських громадян, а згодом — остаточний дрейф цих територій під юрисдикцію Росії.

Незаконна видача паспортів Російської Федерації жителям окупованої частини Донбасу — це спроба виправдати і легітимізувати військову присутність Росії там. Про це заявив Президент України Петро Порошенко. «Це втручання Росії у внутрішні справи незалежної держави, брутальне порушення суверенітету, територіальної цілісності й незалежності України, повне зневаження своїх зобов’язань у межах мінських домовленостей», — заявив він. За словами чинного глави держави, так Кремль «свідомо і цинічно порушує міжнародне гуманітарне право, що забороняє окупаційній владі змінювати громадянство жителів окупованих територій».

Проведення фейкових виборів 2014 та 2018 років, запровадження рубльової зони, експропріація українських підприємств, офіційне визнання документів, виданих незаконними органами, — це ті деструктивні кроки, до яких усупереч мінським домовленостям протягом останніх років вдалася російська сторона на окупованих територіях Луганської й Донецької областей.

У команді обраного Президента Володимира Зеленського заявили, що видачею паспортів РФ в ОРДЛО Росія визнала свою відповідальність як держави-окупанта. Про це йдеться у повідомленні команди Зеленського у Facebook. У ньому зазначено, що ці дії «є ще одним наочним підтвердженням для світової спільноти справжньої ролі Росії як держави-агресора, яка веде проти України війну».

Свідоме нехтування мінських домовленостей

Рішення Путіна про спрощену процедуру видачі російських паспортів українцям в ОРДЛО має на меті дестабілізувати внутрішньополітичну ситуацію в Україні у післявиборчий період. У цьому переконані у вітчизняному МЗС. Проте українські дипломати наголошують, що відповідний указ російського президента «юридично нікчемний», оскільки «не змінить належності жителів окупованих Росією територій Донбасу до українського громадянства». В МЗС заявляють, що цей крок РФ спрямований на руйнування мінських домовленостей. Крім цього, незаконна паспортизація громадян України — визнання з боку Кремля російської окупації територій у Донецькій та Луганській областях України. «Це вкотре розвінчує ключову тезу російської пропаганди про «внутрішньоукраїнський конфлікт» на Донбасі, — йдеться у заяві МЗС.

Указ про спрощення надання російського громадянства створює правові умови для офіційного застосування збройних сил РФ проти України, вважає Секретар РНБО Олександр Турчинов. «Відповідь на це може бути тільки одна: зміцнення нашого оборонного потенціалу та відповідна міжнародна реакція на злочинні дії Кремля з посиленням санкційного тиску на державу-агресора», — наголосив Секретар РНБО.

Указ Путіна став предметом обговорення на засіданні Ради Безпеки ООН, оскільки він порушує Статут ООН, резолюцію РБ 2202 (2015) про схвалення комплексу заходів з імплементації мінських домовленостей, за яку голосувала й Росія, і самі домовленості. Спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер назвав рішення Росії про надання громадянства за спрощеною процедурою жителям ОРДЛО «вельми провокаційним» і таким, яке «підриває зусилля з реалізації мінських домовленостей і відновлення контролю України над Донбасом».

Слова не зупинять

Загалом світова спільнота рішуче і одностайно засудила указ Путіна. Проте таких слів осуду на адресу Росії останнім часом звучало чимало. За обстріл російськими спецпризначеннями кораблів ВСУ і арешт українських моряків, масові обшуки та затримання кримських татар, оголошення вбивчих вироків українським політв’язням. Проте на тлі слів осуду путінської влади ЄС будує «Північний потік-2», уряди окремих європейських держав дедалі гучніше говорять про необхідність зняття економічних санкцій з Росії, а керівництво ПАРЄ і Ради Європи досягло істотного прогресу в реалізації сценарію зі скасування власних санкцій проти російської делегації, накладених на неї через окупацію Криму і війну на Донбасі.

Невже Захід справді вірить, що ці оманливі суперечливі сигнали здатні зупинити Росію і змусити її не перетинати червоних ліній?

У березні після того, як ЄС оголосив, що покарає Кремль за збройну провокацію в Керченській протоці лише персональними санкціями проти восьми ефесбешників, мені довелося спілкуватися з експертом Європейської ради міжнародних відносин Густавом Гресселем. Він назвав стратегію ЄС у реагуванні на політику чинної влади Росії неправильною.

«Путін діє відповідно до висловлювання Леніна: промацай багнетом — якщо там сталь, зупинись, якщо м’яко — продовжуй. А ми демонструємо Путіну лише свою м’якість, тому він не зупиниться», — сказав Г. Грессель. І зухвале рішення Кремля про видачу російських паспортів українським громадянам, на жаль, підтверджує ці слова.