Україна потребує переозброєння, і одна з причин великих людських втрат на сході — це те, що нашій країні не вистачає сучасної високоточної зброї. Про це заявив на брифінгу новопризначений Секретар РНБО Олександр Турчинов. За його словами, передовсім Укроборонпром має розірвати схему, де передбачено участь російської сторони у виготовленні вітчизняної зброї, та перейти на стандарти НАТО.

Олександр Турчинов привітав рішення США про допомогу Україні й висловив сподівання, що такі ж наміри продемонструють європейські країни. Апарат РНБО розбудовує єдину мережу ситуативних антикризових центрів, які мають працювати в усіх силових міністерствах і відомствах, центральних органах виконавчої влади, а також регіональних адміністраціях. Олександр Турчинов зазначив, що на цю потребу вже виділено кошти, приміщення обладнані меблями й технікою. «Але, на превеликий жаль, як це було за часів президентства Януковича, лунали красиві декларації, але гроші, виділені на це, зокрема 70 мільйонів гривень на програмне забезпечення, банально вкрали, — сказав він, додавши, що матеріали стосовно цих коштів передано в Генеральну прокуратуру. — Ми сподіваємося або повернути кошти, або посадити тих, хто їх украв. Безпосередню відповідальність має екс-секретар РНБО Андрій Клюєв».

Аби судді приймали рішення...

На брифінгу йшлося й про корупцію як одну з найпотужніших складових, які загрожують безпеці держави. «РНБО не підмінятиме органи, які покликані, відповідно до чинного законодавства, безпосередньо забезпечити боротьбу із корупцією, а забезпечуватиме координацію їхньої роботи і скеровуватиме їх на результат. Це пріоритет нашої діяльності — забезпечити конкретні результати в боротьбі з корупцією, а це означає, що конкретних корупціонерів потрібно ув’язнити», — передає слова Олександра Турчинова прес-служба РНБО.

Також вітчизняний Радбез проситиме парламент зняти недоторканність із суддів. Судова реформа не запрацює, допоки кілька сотень суддів «не сядуть за грати». Вже доручено сформувати реєстр суддів, які виносили неправосудні рішення, звільняли вбивць і корупціонерів. Найближчим часом глава РНБО звернеться й до СБУ, аби її працівники унеможливили виїзд із країни людей, які увійшли у «реєстр прізвищ», поки кримінальні справи щодо них не буде завершено.

А ще Україна має забезпечити гідне фінансування обороноздатності, передовсім підготувати оборонний бюджет. «Ситуація в економіці дуже складна. Кабінет Міністрів запроваджуватиме режим жорсткої економії коштів. Але навіть за цих умов ми зобов’язані забезпечити гідне фінансування Збройних сил, Національної гвардії, тих сегментів сектору безпеки і оборони, які формують весь наш оборонний потенціал», — наголосив Олександр Турчинов. Це питання розглядатимуть на найближчому засіданні РНБО.

Рада має стати центром реформування всього сектору безпеки і оборони. Олександр Турчинов назвав цей орган «не кадровим відстійником, а центром координації і ухвалення відповідальних рішень, швидкого реагування на будь-яку із загроз безпеці України. Без реальних реформ ми не можемо говорити про сильну боєздатну армію і ефективні силові структури. Нам потрібна нова стратегія національної безпеки, нова воєнна доктрина з чітким визнанням головного противника», — підкреслив високопосадовець.

Вів він мову і про необхідність спільної роботи РНБО й Верховної Ради для якомога швидшого ухвалення ключових законодавчих актів у сфері безпеки і оборони. Президент вніс у парламент закон щодо внесення змін до Закону «Про Раду національної безпеки і оборони України», однак парламенту ще слід підтримати в новій редакції Закон «Про основи національної безпеки і оборони України», «Про оборонне планування», «Про демократичний і цільовий контроль над сектором безпеки і оборони», а також Закон «Про оборону», «Про мобілізацію і мобілізаційну підготовку», «Про правовий режим воєнного стану», «Про правовий режим надзвичайного стану».

На часі — новий виклик

Олександр Турчинов заявив, що Росія може розпочати повномасштабну континентальну війну у будь-який момент. Аби попередити жорстке протистояння, РНБО забезпечить повну мобілізацію наявних у країні ресурсів. Це мобілізація військових сил, матеріальних ресурсів, створення мобілізаційних резервів. До слова, на найближчому засіданні РНБО розгляне питання поетапної ротації українців, яких мобілізували до лав ЗСУ та Нацгвардії в поточному році. Таким чином планують оновити 100-тисячний резерв складу Збройних сил, потім — закріпити його за військовими частинами, щоб за умови запровадження воєнного стану резервісти негайно вийшли захищати країну.

«Україна має побудувати потужний оборонний комплекс, щоб бути готовою до відсічі агресора та повністю звільнити територію держави. Наша війна завершиться лише тоді, коли буде визволено всю територію України, включаючи Автономну Республіку Крим», — пояснив Секретар РНБО. 

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»