Поїздка з депутатами Держдуми РФ на літаку російського Мінaоборони до Сирії за два тижні до хімічних атак, здійснених силами уряду Башара Асада проти власних громадян, вилилася президентові ПАРЄ Педро Аграмунту в публічні слухання в сесійній залі, на які допустили і журналістів.

Членів ПАРЄ цікавило три принципових питання: хто дав право Педро Аграмунту зустрічатися з Башаром Ассадом від імені асамблеї? Чому він погодився на подорож до Сирії російським військовим літаком? І чи може він після цього скандалу залишатися очільником асамблеї? Попри те що картина слухань була схожою на публічне виховання школяра-шибеника керівництвом школи, Педро Аграмунт намагався зберігати спокій. Він повторив ті самі виправдання, які вже озвучив у понеділок під час відкриття сесії. До Дамаска летів як іспанський сенатор, а не як глава ПАРЄ, думав, що повезуть його туди цивільним літаком, помилку свою усвідомлює, перепрошує, не подумав, мовляв, що так усе вийде, режим Асада не підтримує, права людини поважає, хотів, як ліпше тощо.

Прямої відповіді на запитання, чи має він моральне право залишатися президентом ПАРЄ, старанно уникав, чим викликав хвилю невдоволення серед депутатів. «Оголошу про своє рішення з цього приводу у п’ятницю», —  заявив Педро Аграмунт. Цікаво, що він запевнив членів асамблеї, що перед поїздкою в Сирію повідомив про свій намір іспанський уряд. Проте як з’ясувалося, іспанські ЗМІ звернулися з відповідним запитом до  уряду, де їм сказали, що Аграмунт про свій вояж нікого не інформував.

Педро Аграмунт також стверджує, що це російські ЗМІ висвітлили його поїздку до Сирії як візит представника ПАРЄ. «Російські мас-медіа та парламентарії маніпулювали моїм візитом», — заявив поки що президент ПАРЄ і наголосив, що реакція ПАРЄ на цю історію «неадекватна, її спрямовано на підрив його репутації».

Але впливових членів ПАРЄ виправдання Аграмунта не розчулили. «Реакцію нашої асамблеї не спрямовано проти вас, цей конфлікт — проблема інституційна, і ми хочемо захистити ПАРЄ від маніпуляцій у майбутньому, показати тому, хто захоче знову нами маніпулювати, що він отримає рішучу відсіч», — сказав керівник фракції соціалістів Мікаель Ніколетті. Він також звернувся до Аграмунта із закликом відмовитися від посади президента.

Педро Аграмунта можна було б визнати невинною жертвою підступної російської дипломатії, якби за ним не тягся довгий шлейф історій про лобіювання російських інтересів у ПАРЄ. Чого лишень вартий його візит у Росію торік восени, за десять днів до проведення в РФ парламентських виборів, чи намагання проштовхнути зміни до правил асамблеї, які дозволили б російській делегації повернутися в ПАРЄ. Крім того, Педро Аграмунт має сумнівну репутацію далеко не безкорисливого політичного лобіста, який, згідно з розслідуванням громадських організацій, не соромився брати солідну винагороду за схвальні доповіді в ПАРЄ про дії влади Азербайджану від офіційних представників Баку.

Тож навряд щоб його активна діяльність у межах ПАРЄ з повернення російської делегації в асамблею була безкорисливою. Проте скоро всі брудні таємниці ПАРЄ буде розкрито. Адже Бюро асамблеї оголосило про створення спеціальної незалежної комісії з розслідування фактів корупції серед членів ПАРЄ. А сам Аграмунт уже оголосив, що подасть заяву на звільнення наприкінці цього тижня.