Візит федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель, яку приймали у Києві з найвищою пошаною, став важливим знаком солідарності з Україною. Її керівництво почуло від пані канцлер важливі слова про підтримку територіальної цілісності нашої держави, засудження фейкових «виборів» на не підконтрольних Києву територіях Донбасу й намір Німеччини продовжувати санкційну політику щодо Росії.

Візит Ангели Меркель був недовгим, але надзвичайно насиченим. Фактично за півдня вона встигла провести переговори із Президентом Петром Порошенком, Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом, спікером Верховної Ради Андрієм Парубієм, віце-прем’єр-міністром — міністром регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадієм Зубком і поспілкуватися з українським студентством. Пунктуальність, легкість у спілкуванні й точність висловлювань — це ті риси Ангели Меркель, одного з найвпливовіших політичних діячів Європи та світу, котрі неодмінно мають перейняти українські політики, якщо хочуть бути на рівних з європейськими колегами.

Ангела Меркель і Володимир Гройсман говорили переважно про аспекти економічної співпраці наших країн. Фото з Урядового порталу

Товарообіг зростатиме

На зустрічі з Прем’єр-міністром канцлер пообіцяла, що Берлін надасть Україні 2 мільйони євро на створення центрів передового досвіду як «своєрідних кластерів інновацій, оскільки це питання має одне з найважливіших значень». Ангела Меркель зазначила, що у відносинах двох держав ідеться про співпрацю заради розвитку й залучення інвестицій і що у Німеччини є план дій щодо України. Вона підтвердила прагнення ФРН продовжити підтримку розвитку інфраструктури України, зокрема участь у побудові коштом німецької технічної допомоги автомагістралі від Запоріжжя до прифронтового Маріуполя. Про це повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

За словами Прем’єра, Україна й Німеччина ставлять за стратегічну мету наростити спільний товарообіг до 10 мільярдів євро на рік і завершують підготовку до Третього німецько-українського форуму в Берліні. Німеччина — один із стратегічних партнерів у політичній та економічній площині й один з найбільших гуманітарних донорів. Володимир Гройсман розповів про фундаментальні реформи, які проходять в Україні у галузі державного управління, в соціальній сфері — освіті, медицині, енергосекторі передусім у напрямі енергоефективності.

Ангела Меркель, яка востаннє відвідувала нашу країну чотири роки тому, зазначила, що «в Україні багато чого змінилося». «Німеччина виступала і виступає за збереження територіальної цілісності України і просування економічного розвитку», — вкотре наголосила вона.

Про одну з найважливіших і найуспішніших реформ з децентралізації, проведенню якої Німеччина надає вагому підтримку, Ангела Меркель розмовляла з Геннадієм Зубком. «Можу щиро сказати, що різниця між Східною і Західною Україною існує, як існує різниця між сільськими регіонами і містами. Але саме реформа з децентралізації дає людям відчути себе господарем своєї області, свого регіону і свого міста», — заявила вона в Будинку децентралізації, повідомляє прес-служба Мінрегіону. За словами канцлера ФРН, децентралізація поліпшує фінансовий клімат у регіонах і податкову складову, тому Німеччина підтримує цю важливу реформу разом з партнерами по ЄС. «Наскільки можу зараз бачити, у вас прекрасний дух співпраці й значні результати реформи», — додала вона.

Геннадій Зубко заявив, що вважає візит Ангели Меркель  потужним сигналом для посилення співпраці Києва та Берліна. «Німеччина активно допомагає в реалізації реформи з децентралізації в межах програм «U-LEAD з Європою» та GIZ», — зазначив він. За словами урядовця, Німеччина — ключовий партнер у реформі енергоефективності та створенні фонду енергоефективності як з точки зору фінансової підтримки, так і технічної.

Суперечливий проект

Цікаво, що під час брифінгу з Петром Порошенком і зустрічі з Володимиром Гройсманом не згадували про таку болючу для нашої країни тему, як побудова газогону «Північний потік-2» в обхід України. Проте Андрій Парубій про цю проблему згадав. У відповідь канцлер сказала, що розглядає цей проект менш критично, ніж його сприймають в Україні.

«Виступаю за те, щоб були гарантії для України й вона зберегла свою транзитну роль. Ці переговори тривають і з Росією», — парирувала Ангела Меркель. Вона сказала, що хоче бачити Київ «партнером з транзиту», зазначивши, що доходи від транзиту газу важливі для бюджету України.

У розмові з федеральним канцлером Андрій Парубій порушив питання європейських санкцій проти Кремля. «Переконаний, що політика санкцій проти Росії як об’єднана дія всіх європейських держав — це дуже потужний сигнал солідарності з Україною, солідарності всього вільного світу», — зазначив він. Спікер переконаний, що «Путін кинув виклик не лише Україні, а всьому вільному світу, порушивши всі правила й норми безпеки, на яких трималася післявоєнна Європа». Він звернувся із проханням визнати Голодомор геноцидом українського народу на рівні нижньої палати німецького парламенту.

Спілкування з українськими студентами останнім часом стало неодмінним пунктом у графіку візитів провідних європейських політиків. Ангела Меркель також провела зустріч зі студентами КНУ імені Тараса Шевченка, повідомляє Укрінформ. Студенти й викладачі ставили німецькому політикові питання про проблеми безпеки в Європі, співпрацю країн-учасниць НАТО, реалізацію мінських домовленостей, антиросійські санкції та прогрес реформ в Україні. Чимало запитань звучало німецькою мовою, що приємно вразило поважну гостю.