ЗАРПЛАТА

Харківський авіаційний завод повністю погасивзарплатні борги перед своїми працівниками

За останні тижні, починаючи з 20 травня, заводчанам було виплачено понад 70 млн грн. Ця сума, як розповів голова профспілкового комітету підприємства Михайло Погорєлов, повністю покрила весь борг по зарплаті за останніх шість місяців. Кошти, за словами голови профспілки, були отримані завдяки наданим кредитам і продажу ресурсів підприємства. Пізніше з працівниками заводу, як і обіцяло його керівництво, почали розраховуватися за травень. Тож сьогодні борги по зарплаті на Харківському державному авіаційному виробничому підприємстві, яке входило до п’ятірки найбільших заводів-боржників області, повністю ліквідовані.

Цей факт позитивно вплинув на загальну заборгованість по заробітній платі на підприємствах регіону. З початку червня вона скоротилася на 40 млн грн і, за даними облдержадміністрації, на 16 червня становила вже 123 млн грн. Однак у цілому проблему не знято. Тягнути область до- низу за показниками боргів по зарплатах і виплатах до Пенсійного фонду продовжують державні підприємства — завод імені Малишева, приладобудівний завод імені Шевченка та електромеханічний завод. Виплу?та?тися з те?нет невиплат дуже непросто, але можливо. Своїми планами щодо цього їхні керівники поділилися в ході засідання обласної територіальної соціально-економічної ради, що пройшла в облдержадміністрації.

Зокрема, на заводі імені Малишева погасити борги планують за рахунок кредиту і запропонованої фінансової допомоги «Укрспецекспорту», який надаватиме фінансову підтримку в розмірі близько 5 млн грн на тиждень. З цих коштів, як розповів заступник директора з економічних питань підприємства Андрій Зима, працівникам заводу буде виплачено 12 млн грн. А до кінця року завод планує реалізувати продукції на 169 млн грн.

— Передусім нам необхідно виконати замовлення Іраку та Індонезії, — сказав Андрій Зима. — Триватиме робота з Міністерством оборони України, за замовленнями якого щомісяця відвантажуватимемо продукції на 2 млн грн. Частково розраховуємо на надходження коштів від списання майна. Також завод планує взяти кредит у розмірі 500 млн грн під державні гарантії.

На Харківському електромеханічному заводі, як зазначив його директор В’ячеслав Покришка, заборгованість у 6 млн 400 тис. грн ліквідовуватимуть за рахунок продажу цехів, не задіяних у виробничому процесі. Керівник також наголосив, що в планах підприємства — вийти до кінця року на 13,8 млн грн товарного виробництва.

КОМПЕТЕНТНО

Ігор ШУРМА,
заступник голови Харківської облдержадміністрації:

— Настав час нести персональну відповідальність за несвоєчасну виплату заробітної плати і платежів до Пенсійного фонду України, тому в області запроваджується досвід роботи органів влади та контролюючих органів Дніпропетровської області. За січень-травень 2011 року в районах та містах Харківщини попереджено про притягнення до адміністративної відповідальності за порушення термінів виплати заробітної плати та невиконання графіків погашення заборгованості з її виплати 286 із 522 керівників підприємств-боржників, розірвано контракт із шістьма керівниками підприємств. Дотримання трудового законодавства вивчено на 693 підприємствах, в установах та організаціях. До органів прокуратури направлено 129 листів з проханням ужити заходів прокурорського реагування, за результатами яких порушено сім кримінальних справ.