Нещодавно набув чинності розроблений Держпідприємництвом Закон України від 15.04.2014 р. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку відкриття бізнесу», яким скасовується: реєстраційний збір за проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичної особи — підприємця; обов’язкове використання електронного цифрового підпису юридичними особами та фізичними особами — підприємцями при державній реєстрації шляхом подання електронних документів.

Ідентифікуючи особу заявника, можна буде застосовувати способи, що використовують у банківській сфері, або, наприклад, передавання файла із зображенням QR-коду з використанням IT-технологій та мобільного зв’язку. Також скасовано обов’язкову наявність печатки в суб’єктів приватного права. Як показує досвід розвинених країн, де печатки майже не використовують, їх легко можна підробити. Кращим підтвердженням законності документа є підпис, а виготовлення печаток лише забирає у підприємців час і гроші.

Документом унормовується та розширюється обсяг відомостей з Єдиного державного реєстру (ЄДР) юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, до яких надається доступ на офіційному сайті Укрдержреєстру. Наявність повноважень для вчинення правочинів від імені юридичної особи можна буде легко перевірити за інформацією з ЄДР через мережу Інтернет.

Тож тепер печатки мають винятково інформаційний характер, а не дозвільний, як це було раніше: підприємці після державної реєстрації вимушені були проходити ще дві процедури, які вимагали додаткових часових (5—7 днів) та грошових (близько 400 грн) витрат, — отримати дозвіл МВС на виготовлення печатки (який було скасовано ще в лютому 2011 року) та, власне, виготовити саму печатку.

Компанії чи підприємці, для яких печатка стала важливою частиною корпоративної символіки або є необхідною з інших причин, можуть продовжувати її використання відповідно до своїх внутрішніх правил.

Переваги скасування печаток очевидні: володіння нею більше не дорівнює контролю над підприємством, отже, знижується можливість рейдерського захоплення. Крім того, відсутність печатки значно спрощує документообіг. Для створення електронних документів потрібно було мати електронну печатку, яка, крім складнощів з її отриманням та використанням, є додатковою статтею витрат для підприємства і підприємців.

Нагадаємо, з огляду на те, що наявність печатки стає необов’язковою, кримінальна відповідальність за її підробку залишається.

Скасування стягнення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації підприємства та фізичної особи — підприємця, ці, здавалося б, незначні правила, помітно підвищують позицію України в міжнародних рейтингах за критерієм легкості відкриття бізнесу й тим самим збільшують її інвестиційну привабливість.

Експерти переконані, що скорочення кількості дозвільних документів — найзначніша зміна, оскільки ця система, що існувала в Україні довгі роки, була однією з головних перешкод у розвитку бізнесу та джерелом корупції.

КОМПЕТЕНТНО

Сергій ОСАВОЛЮК,
аналітик Міжнародної фінансової корпорації:

— Для банків, лікарів, адвокатів чи нотаріусів печатка має бути обов’язковою. Але вона не повинна бути такою для малого і середнього бізнесу для початку власної справи. Нововведення допоможе Україні піднятися в рейтингу Світового банку за легкістю започаткування бізнесу. У більшості країн Європи та СНД (крім Азербайджану та Росії) немає обов’язкової вимоги для підприємців мати печатку.