Ювілейний концерт, приурочений 25-й річниці творчої діяльності, улюблений запоріжцями народний ансамбль запорізької міліції «Пернач» присвятив захисникам України. З ініціативи корпункту «УК» (авторка цих рядків — активна учасниця ансамблю) в міському ПК «Титан» спільно з волонтерською групою Тетяни Власової та Катерини Винниченко було проведено благодійну акцію «Зігрій листом солдата».

Такої величезної кількості публіки, яка зібралася на виступ «Пернача», запорізькі концертні майданчики не бачили вже давно. Шанувальники української народної пісні ладні були майже три з половиною години, що тривала програма, стояти в проходах у кілька рядів, а деякі й у фойє слухали пісні крізь прочинені двері зали. Навіть начальник ГУ МВС України в Запорізькій області генерал Віктор Ольховський з іншими сановитими гостями навстоячки прослухав весь концерт.

Традиційно самодіяльні артисти представили публіці музичну виставу з драматичними і хореографічними композиціями. Бурхливими оплесками публіка зустрічала засновника ансамблю підполковника міліції Григорія Вербицького. Нині за станом здоров’я він відійшов від активного управління колективом, але знайшов сили разом з артисткою колективу і водночас науковим співробітником Національного заповідника «Хортиця» Оленою Коноваловою успішно провести програму.

Подарував улюблені пісні і здивував прем’єрами

Цей творчий колектив чверть століття тому створили як ансамбль художньої самодіяльність до професійного свята Дня міліції. Ніхто тоді й подумати не міг, що концерти «Пернача» збиратимуть аншлаги, а шанувальниками їхнього співу стануть жителі всієї України й навіть закордоння.

Перший виступ колективу відбувся 10 листопада 1989 року в цій самій залі ПК «Титан». Тоді разом з керівником Григорієм Вербицьким на сцену з баянами і гармоніями вийшли молоді офіцери і сержанти батальйону ДПС. У 1990 році учасники творчого колективу вийшли на велику сцену і взяли участь в пісенно-поетичному фестивалі МВС України, де здобули диплом лауреата. А через 12 років у місті Новограді-Волинському ансамбль брав участь у міжнародних літературно-мистецьких святах «Лесині джерела». Такі поїздки стали чудовою школою для артистів-аматорів. Тут вони зблизилися з десятками народних колективів, збагатилися знаннями про народну культуру різних куточків України, розширили уявлення про етнографічні особливості народного побуту, звичаїв і обрядів. Це саме від цього у колективу особлива манера виконання пісень.

На концертах «Пернача» аудиторія переконується, що народна пісня не має меж, це джерело народної душі. І не випадково, що тільки ансамбль «Пернач» із багатьох сотень фольклорних народних колективів країни отримав престижне запрошення на зустріч із Папою Римським Бенедиктом XVI у місто Краків (2006).

— Яскравим епізодом у творчій діяльності нашого колективу, безумовно, можна вважати перемогу на всесвітньому фольклорному фестивалі «Мрангово-13» у Польщі, де ми завоювали дві премії та пам’ятний подарунок Сенату Польщі, — розповів керівник колективу Олександр Мацкевич. — Для нас особливою винагородою цього грандіозного і масштабного світового фестивалю польської культури став несподіваний дозвіл журі привітати аудиторію українською мовою і виконати українську пісню.

Усі учасники ансамблю настільки артистичні й так вживаються у ролі, що часом журі фестивалів сумнівається, чи не справжні актори вийшли на сцену.

— Зазвичай нам легко вдається переконувати, що ми не професійні артисти театру, а прості міліціонери. Як доказ п’ятеро підполковників міліції пред’являють службові посвідчення, — усміхається керівник ансамблю, теж підполковник.

«Синочку! Бий путінську морду нещадно!»

Творчо активні та непосидючі учасники «Пернача» близько до серця сприйняли кризову ситуацію, яка склалася на сході України. Вони вже виступили  перед захисниками Вітчизни у Краматорську для підтримки їхнього бойового духу.

Під час концерту авторка цих рядків зі сцени закликала публіку долучитися до доброї справи — обігріти українських солдатів. По завершенні заходу багато глядачів біля столика волонтерів залишили нашим захисникам сердечні записки з теплими побажаннями і зробили матеріальний внесок на придбання їм теплих речей.

Серед записок була і така: «Дорогий синочку! Мені 65 років. І я від душі бажаю тобі вижити і повернутися додому з перемогою цілим і неушкодженим. А зараз бий путінську морду нещадно! Молюся про тебе, тьотя Валя». Дітлахи ж свої послання солдатам малювали олівцями і фарбами, які заздалегідь приготували волонтери.

За словами Тетяни Власової, десятки листів від запоріжців, написані під враженням від ювілейного концерту «Пернача», уже найближчими днями знайдуть адресатів на передовій. Кожний з них вкладуть у теплі речі, які незабаром роздадуть солдатам в окопах: кому плетені шкарпетки, кому флісові штани під камуфляж, кому теплі жилети.

А на зібрані кошти в сумі 1300 гривень волонтери закуплять теплий фліс на виготовлення 50 балаклав — замовлення на них від українських вояків уже надійшло, повідомила Катерина Винниченко. Саме вона у себе вдома організувала кравецьку майстерню і шиє бійцям теплі штани, балаклави тощо.

ДАЛІ БУДЕ

Попри велику кількість винагород та призові місця у рейтингу  на різноманітних престижних фестивалях, найбільшою гордістю колективу залишається незмінна любов і визнання публіки: переповнені зали, тисячі людей, які приходять на концерти ансамблю в Запоріжжі й у багатьох інших містах і селах України. Саме це, а ще постійна організаційна і матеріальна підтримка керівництва обласного управління міліції є запорукою подальшого успішного творчого розвитку колективу.

Спільно з корпунктом «УК» у Запорізькій області «Пернач» планує ще чимало різноманітних творчих акцій, щоб радувати шанувальників народною українською піснею. Він нестиме до людей українську культуру, традиції, мову, виконуючи надважливу місію — відродження національної самосвідомості, патріотизму, любові до Батьківщини та рідної мови.