Кампанія комплектування армії контрактниками дає позитивні результати. Таким оптимістичним акцентом Президент Петро Порошенко розпочав зустріч із командирами Збройних сил України середньої військової ланки управління. У Національному університеті оборони імені Івана Черняховського він повідомив присутнім офіцерам, що перед цим заходом перевірив останні дані щодо укладання контрактів, які відбулися з початку цього року, і резюмував: «Показники дають підстави для оптимізму».

Петро Порошенко виокремив і факт проходження підготовки в тренувальних і навчальних центрах 13 тисяч військовослужбовців-контрактників. Це дає змогу значно посилити якість підготовки і скоротити плани з мобілізації.

Під час формування війська обіцяють припинити гонитву за кількісними показниками. Фото з сайту president.gov.ua

За подальше скорочення кількості мобілізованих і збільшення осіб, що служитимуть у війську на контрактній основі, глава держави зазначив: «Ми проаналізуємо та істотно скоротимо плани з мобілізації. Моє завдання — зробити так, аби левова частина комплектації відбувалася через контрактну складову, тому темп укладання контрактів наказую не збавляти, а лише нарощувати».

У кооперації з країнами — членами НАТО

У найближчій перспективі глава держави планує підписати указ про демобілізацію військовослужбовців, які були мобілізовані до лав ЗСУ в особливий період під час четвертої хвилі. Усі етапи процесу комплектування армії — від військкомату до конкретного підрозділу — мають бути під особистим контролем командирів, аби уникнути попередніх помилок, коли відбувалася «гонитва за кількісними показниками». У цьому контексті Президент висловив переконання, що якісний підхід до комплектації українського війська сприятиме підвищенню його професійного рівня.

Важлива складова — збільшення грошового забезпечення військовослужбовців. У середині 2014 року мобілізовані бійці, які були на фронті, отримували 500—600 гривень на місяць. «З 1 січня 2015 року за моїм дорученням першим пріоритетом є забезпечення Збройних сил України і грошове забезпечення військовослужбовців. Наступного року, я впевнений, відбудеться подальше його зростання, щоб підвищити не лише моральну, а й матеріальну привабливість військової служби. Дуже важливо, що підвищення мотивації військовослужбовців позитивно вплинуло і на контрактну складову формування Збройних сил», — передає слова Петра Порошенка департамент прес-служби Адміністрації Президента.

Окремо Президент розповідав про налагодження спільного виробництва бронетехніки з країнами-членами НАТО. Зокрема йдеться про БТР-3 і БТР-4, броньованих машин «Дозор». Він також не приховував того, що спроможність вітчизняного військово-промислового комплексу вдалося підвищити завдяки міжнародній кооперації з країнами-членами Північноатлантичного альянсу.

Цього тижня відбудуться випробування нових видів ракет, виготовлених в Україні. Слова глави держави цитує УНІАН: «Оборонно-промисловий комплекс спрямовує свої зусилля та ресурси на переоснащення військових частин, передовсім тих, що задіяні в антитерористичній операції. У Харкові відбудеться передача новітніх видів озброєння Збройним силам. Цього тижня пройдуть випробування нових видів ракет, які також виготовлені ОПК України».

А ще Петро Порошенко повідомив про скасування США обмежень на співпрацю з державним концерном «Укроборонпром». За словами Петра Порошенка, ці обмеження було спричинено тим, що в попередні роки, за часів правління колишньої влади, оборонні структури були корумповані та насичені агентами іноземних спецслужб. «Нам вдалося викорінити і перше, і друге», — запевнив присутніх глава держави.

Військова доктрина об’єднає всіх

Петро Порошенко підтримує ініціативу розроблення Доктрини застосування Збройних сил, інших військових формувань і правоохоронних органів під час оборони держави. Недостатній рівень взаємодії під час спільного застосування військових підрозділів ЗСУ з підрозділами інших військових формувань і правоохоронних органів перетворюється на проблему. Саме тому згідно з ініціативою Генерального штабу, прописаною в доктрині, під час оборони держави визначатимуть такі принципи і положення діяльності суб’єктів сил оборони, як планування, підготовка, управління та забезпечення ЗСУ під час виконання завдань.

«Вважаю, що з набранням чинності цього документа завершиться епоха перетягування канатів між різними силовими структурами, і ми нарешті перейдемо до їхнього узгодженого застосування та дій», — сказав Президент.

Окремо він заявив про неприпустимість повторення подій, які сталися у 53-й окремій механізованій бригаді під час її розташування на полігоні «Широкий лан». На його думку, такі випадки мають негативний резонанс у суспільстві й підривають довіру людей до військових командирів, знижують боєздатність війська.

А наприкінці виступу Петро Порошенко наголосив, що відродженій українській армії вдалося локалізувати воєнний конфлікт у межах окремих районів Донбасу, звільнивши дві третини окупованої території.