АКВА ВІТА

«Урядовому кур’єру» розповіли, чому лікувальну мінералку не варто купувати в магазинах

Катерина БРАТКО
для «Урядового кур’єра»

Сьогодні асортимент мінеральних вод на полицях магазинів та яток просто вражає. Тому кожен споживач має можливість вибрати той напій, який йому найбільше смакує. Проте дехто купує цю живильну рідину, щоб трохи підлікувати свій хворий організм. Ось тільки якою водою його лікувати, здебільшого вирішують самі покупці. Так, більшість із них самостійно встановлює собі діагноз і призначає лікування. Та мало хто замислюється над тим, що ліки, до яких належить і мінеральна вода, має призначати лікар.

На жаль, ще є споживачі, які досі плутають мінеральні та столові води, вважаючи їх однаково корисними для здоров’я. Проте тут варто зупинитись і розібратись, як кажуть, у поняттях. Так, вода, яку відбирають із підземних водоносних горизонтів, захищених від антропогенних забруднень, і розливають в ємності відповідно до нормативних вимог, є столовою. Тобто її можна щоденно вживати або використовувати з іншою метою. Звісно, вода для щоденного вживання має бути насичена мікроелементами. Проте їх кількість обмежена — щоб не зашкодити здоров’ю людини.    

Наприклад, оптимальна кількість натрію у питній воді — приблизно 20 мг/л, іноді може досягати і 250 мг/г. Його концентрацію, як і калію, в цьому разі не нормують. Ці елементи потрібні для забезпечення енергетичного балансу організму. У воді має бути калій — для стимулювання серцевої діяльності. І куди ж без кальцію та магнію, які теж позитивно впливають на імунітет людини! Адже недостатня кількість кальцію у воді, яку людина постійно п’є, може спровокувати проблеми із серцем та різноманітні захворювання кісток. Нестача магнію в організмі викликає судоми.

Середній вміст сульфатів у питній воді — 22,5 мг/л. Загалом у питній воді його може бути, згідно з міжнародними нормами, не більш як 500 мг/л. Адже сульфат вважають одним із токсичних компонентів.

Якщо питну воду можна вживати без будь-яких застережень, то мінералку варто вживати лише з лікувальною метою.

— Мінеральні води слід застосовувати індивідуально, зважаючи на стан шлунка та наявність конкретних захворювань, — переконує кандидат хімічних наук, провідний науковий співробітник Інституту геологічних наук НАН України Надія Моісеєва. — Мінеральні води не варто використовувати як питні. Їх можна  вживати лише за рекомендацією лікаря, для того, щоб подолати дисбаланс мікроелементів в організмі. 

Зрозуміло, що це не стосується штучно виготовлених мінеральних вод, які насичують мікроелементами. Така продукція все ще зустрічається в торговельній мережі, попри заборону комітету статистики, яка діє ще з 1999 року. Фахівці зауважують, що «копія» ніколи не буде настільки ж корисною, як «оригінал». Про те, що вода штучно мінералізована, зазвичай виробники зазначають на звороті етикетки. Щоправда, цю інформацію наносять таким дрібним шрифтом, що прочитати її майже неможливо навіть людині зі стовідсотковим зором.   

— Споживачі погано орієнтуються у бутильованих водах, оскільки не вивчають етикетку, — впевнена Надія Моісеєва. — Тому часто не замислюються над тим, яку вони воду купили — столову чи з лікувальними властивостями. На маркуванні мінеральних лікувальних вод обов’язково має бути вказано, що вони призначені не для щоденного вживання, на відміну від питних. 

Якщо вже потрібно трохи поправити здоров’я, передусім слід звернутись до лікаря. Він призначить не тільки мінеральну воду, потрібну саме вам, а й розпише графік її вживання. Тому купувати цілющу воду, як і ліки, потрібно в аптеці.

ДОВІДКА «УК»

Найбільш вивченими вважають гідрокарбонатні, хлоридні, сульфатні та кальційовані води. Ось їх короткі характеристики.

♦ Гідрокарбонатні сприяють підсиленню секреторної, рухової та всмоктувальної функції шлунка. Тому зазвичай лікарі їх призначають тим пацієнтам, які хворі на хронічний гастрит.

♦ Хлоридні рекомендують хворим із пониженою секреторністю шлунка. Також їх призначають для лікування гастриту, спровокованого пониженою кислотністю, вони підвищують функцію шлункових залоз, збільшують секрецію жовчі, нормалізують обмін речовин.

♦ Сульфатні зазвичай мають значну мінералізацію, не всмоктуються, а тому їх застосовують як послаблюючі засоби.

♦ Кальцієві важливі для зміцнення кісток. Також ці води стимулюють роботу серця, знижують збудження нервової системи й підвищують загальний імунітет організму.