…Водій вантажного автомобіля марки «МАН», що прибув з Євросоюзу, надав посадовим особам Ягодинської митниці Міндоходів товаросупровідні документи для проведення митного контролю товару. Якщо вірити цим паперам, то він переміщував «шини пневматичні, нові, гумові для легкових автомобілів, зимові» виробництва Китайської Народної Республіки в кількості 1292 штуки, загальною вагою майже 15 тонн та вартістю 7,4 тисячі доларів США.

Проте працівники митниці засумнівалися в правдивості поданої інформації. А ретельніший огляд ввезеного в Україну товару підтвердив обгрунтованість їхніх сумнівів. Бо зимових шин виробництва Китаю марки «KUMNO» в автомобілі виявилося лише 104. А решта «черевиків для коліс» були виробництва Німеччини, США, Кореї та Японії, притому провідних торговельних марок «Continental», «General», «NITTO» та «TOYO». Окрім того, посадові особи митниці встановили, що загальна вага товару — 16 тонн. А реальна вартість вантажу становить майже 1,3 мільйона гривень.

Отож захисники економічних інтересів держави констатували: громадянка України — директор українського підприємства вчинила дії, спрямовані на незаконне ввезення на митну територію України товару з приховуванням від митного контролю шляхом подання органу доходів і зборів документів, що містять неправдиві відомості для визначення митної вартості товару, щодо ваги товару та країни походження. І порушили справу про контрабанду.

Митники та їхні чотирилапі друзі бачать шахрая на відстані. Фото з сайту kivertsi.com.ua

Це не єдиний випадок, коли підприємці вдаються до різних шахрайств, щоб зменшити сплату податків. Свідченням цього той факт, що з початку року оперативні працівники Ягодинської митниці запровадили вже понад 1,1 тисячі (!) справ про порушення митних правил на суму 16,5 мільйона гривень.

Підприємства та підприємці найчастіше порушували митні правила під час ввезення чи вивезення промислових і продовольчих товарів, а також транспортних засобів. Протягом 2014-го фахівці Ягодинської митниці вилучили промислових товарів, що їх намагалися ввезти в Україну з порушенням митних правил, на суму 6 мільйонів гривень.

Бізнесменів, які готові ризикнути при перевезенні товарів з ЄС в Україну через Ягодинську митницю, можливо, зацікавить такий факт: із початку року її працівники розглянули майже три сотні справ про порушення митних правил і наклали на порушників митних правил штрафів на суму 2,6 мільйона гривень.

Не залишилися без роботи і суди. На розгляд служителів Феміди з кордону спрямовано вісімсот справ на суму 18 мільйонів гривень. За результатами їх розгляду конфісковано в дохід держави товарів на 7,8 мільйона гривень.

Всього з початку року до Державного бюджету України вже перераховано 4,2 мільйона гривень, отриманих від реалізації конфіскованих товарів та штрафів, накладених митницею та судом.

Найцікавіше те, що на машинах багатьох порушників можна побачити невеликі національні прапорці та іншу державну символіку. І власники їхні щиро вважають, що можна бути патріотом, але при цьому… без жодних докорів сумління дурити державу, яка нині веде нерівний бій із московськими окупантами.