ДИВОЦВІТ 

Бузкова пора у Києві за популярністю майже не поступається  каштановій

Оксана ГОЛОВКО,
Володимир ЗAЇКA

(фото),
«Урядовий кур’єр»

Щороку о цій травневій днині  спостерігається масове паломництво до столичного Ботанічного саду ім. Миколи Гришка. Два гектари землі на схилах біля Видубицького монастиря, на яких ростуть ароматні кущі — справжня гордість ботаніків. Усі сорти  своїх досить  невибагливих підопічних,  а їх тут близько 90,  фахівці називають рідкісними та унікальними.

Кажуть, якщо не за кількістю, то за місцем розташування бузкова плантація єдина і неповторна.  Бузковий сад радує відвідувачів і краєвидом Дніпрових круч, і переливом монастирських дзвонів.  Цю унікальність планують зберегти й при перенесенні бузкового саду: оскільки вік дерев є критичним, нині в ботанічному саду готуються нові ділянки для бузку.

Малеча знає, бузок виконує найзаповітніші бажання.

Варто зазначити, що через аномальну спеку з якої розпочався травень, у столиці розквітло відразу все. Зокрема, цвітуть тополі, які зазвичай пускають пух у червні. Практично відцвітають, не дочекавшись традиційних днів міста, київські каштани, квітнуть конвалії, черемшина, магнолія. Ба, навіть липа вже викинула суцвіття.

Помилуватися бузковою колекцією, Дніпровими кручами та приходять родинами.

Подібні феномени трапляються не частіше, ніж раз на сторіччя, кажуть фахівці. Вкрай поганого впливу на самі дерева від високої температури немає. Небезпечніше, якщо після цього періоду вдарять заморозки. Єдине, що скорочується період цвітіння дерев, і в них залишається менше часу для запилення, для зав’язування плодів та й просто аби помилувати наше око. Приміром, бузок, якщо вдарить сильна спека, а потім піде дощ, відразу перецвітає, «згоряє», і людям залишається  менше часу для споглядання.

Видубицьким монастирем кияни і гості столиці, зазвичай,

Тому поспішайте встигнути до київського ботанічного цими вихідними, аби долучитися до прекрасного, а знайшовши у рясному суцвітті  квіточку з непарною кількістю пелюсток, як у дитинстві,  з’їжте її, загадавши бажання. Воно обов’язково здійсниться.