АПК

Уряд підтримуватиме не лише великотоварне виробництво, а й дрібні господарства

Для відновлення поголів’я великої рогатої худоби уряд підтримуватиме як створення великотоварного виробництва, так і дрібних фермерських господарств. Про це заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час робочої поїздки по Київській області.

Під час відвідання фермерського господарства родини Кіщенків Микола Азаров поінформував, що уряд розробляє низку заходів, спрямованих на підтримку невеликих фермерських господарств щодо збільшення поголів’я корів. Зокрема ці заходи передбачають систему доплат селянам. «Наприклад, ви залишили на своєму господарстві теля, у нього є інвентарний номер, прогодували його півроку — прийшли до сільради і отримали 500 грн. Прогодували ще півроку — отримуйте ще 500 грн», — пояснив Прем’єр.

Прем'єр переконаний: майбутнє скотарства не лише за великими фермами. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Він закликав фермерів об’єднуватися у сільськогосподарські обслуговуючі та виробничі кооперативи, оскільки це дасть змогу їм дешевше закуповувати сільгосптехніку, добрива, насіння, корми тощо, а також спростить процедуру надання державної підтримки.

При запровадженні сучасних технологій виробництва необхідно забезпечувати зайнятість населення. На цьому наголошував Микола Азаров під час відвідання ТДВ «Терезине» у Білоцерківському районі.

Прем’єр-міністр зазначив, що на фермах після проведення модернізації значно скорочується кількість обслуговуючого персоналу. Зокрема на ТДВ «Терезине» до проведення реконструкції та запровадження сучасних технологій виробництва молока працювало 400 осіб, а зараз їхня кількість скоротилася до 130. Тому створення робочих місць у селі має відбуватися паралельно або навіть випереджаючими темпами щодо створення великотоварних виробництв у рослинництві та тваринництві.

«У нас із вами різні цілі. У вас — максимально отримувати прибуток і максимальну рентабельність підприємства, тому ви думаєте, як скоротити видатки. Завдання уряду полягає в тому, щоб забезпечити роботу великих молочних підприємств і щоб люди мали роботу та достойну зарплату. Ці інтереси необхідно поєднувати», — сказав Микола Азаров, звертаючись до директора ТДВ «Терезине».

Також Прем’єр торкнувся питання роботи положень закону про внутрішню торгівлю. «Його ухвалення  запровадить чіткі строки платежів за продукти, які швидко псуються», — зазначив Микола Азаров. Він підкреслив, що система оплати товарів із обмеженим терміном реалізації, яка існує,  несправедлива. Наприклад, найбільший кінцевий термін реалізації молока становить 14 діб, а селянин отримує за нього кошти за місяць. Глава уряду підкреслив, що зазначений законопроект надасть можливість урегулювати відносини між продавцями та постачальниками товарів і послуг.

А для врегулювання молочного виробництва уряд закупить до Аграрного фонду надлишки сухого молока і масла, щоб восени спрямувати їх на ринок. При цьому Прем’єр підкреслив, що це один із механізмів, який використовує уряд для забезпечення цінової стабільності на ринку молокопродуктів, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»