Очевидно, нікого не залишили байдужими події останніх місяців. На заклик підтримати військових української армії відгукнувся практично кожен житель держави.

З миру по нитці

Посильну допомогу переказують українці на рахунки благодійних фондів, збирають необхідні речі та харчі для військовослужбовців. Усе більше громадських організацій долучаються до цієї справи. Так, трохи більше місяця в Києві діє ініціативна група із забезпечення армії найнеобхіднішим «Повернись живим». Її організатор, киянин Віталій Дейнега, розповів, що не зміг чекати, доки офіційні органи проведуть тендери, освоять кошти, проведуть закупівлю необхідних речей для військових: на жаль, офіційна процедура занадто складна і тривала. Віталій сказав, що не міг сидіти спокійно і нічого не робити. Він відчував себе амебою, а не чоловіком.

Тому вирішив діяти паралельно. Разом з однодумцями зареєструвався в соцмережах, і гуртом почали збирати добровільні пожертви для потреб армії. Щоб уникнути справедливих запитань від пересічних громадян про легітимність діяльності групи з юридичної точки зору, активісти відкрили рахунок у Міжнародному благочинному фонді «Україно! Я за тебе!»

Волонтери вже зібрали понад 1 мільйон 290 тисяч гривень.

Волонтерська допомога надійшла до наших військових. Фото Володимира ЗAЇКИ

На виду кожна копійка

Окрім того, що жодна копійка не залежується на рахунку, про всі прибутки і витрати волонтери роблять звіт (відкрито бухгалтерію з онлайн-оновленням), діє доступний для кожного відвідувача сайт (http://www. savelife.in.ua). Тож, за цей час наше військо отримало вже десять посилок від ініціативної групи «Повернись живим». Нашим військовослужбовцям, які перебувають на сході України, передали 18 бронежилетів «Штурм-76» та п’ять бронежилетів Bristol, каски Schubert, сім тепловізорів, одинадцять пар окулярів нічного бачення, дизель-генератор, п’ять гарнітур для рацій, продукти харчування, воду. Віталій Дейнега розповів, що проблем з перевезенням посилок немає. Можна відвезти зібране самому, а можна через помічників. А таких є чимало. «Якщо я напишу у Фейсбуці, що потрібна машина для перевезення такого вантажу, через 15 хвилин матиму п’ять на вибір».

Допомога має адресата

Волонтер розповів, що на місцях усі вдячні до сліз. Кажуть, якби не волонтерська допомога, то було б усе значно сумніше.

— Щоб не розпорошуватися по всіх усюдах, — каже Віталій Дейнега, — ми прийняли рішення надавати допомогу адресно. Тому сконцентрували зусилля на 95-й і 80-й аеромобільних бригадах. Хоч паралельно дещо передаємо й іншим частинам.

За час своєї роботи волонтери вже сім разів відправляли передачі на блокпости під Слов’янськом. До речі, за кожну річ, вартість якої перевищує 2 тисячі гривень, волонтери беруть від військових підтверджуючий документ про те, що цю покупку передано на баланс Міноборони.

— Документ закріплює передане обладнання за конкретною військовою частиною і матеріально відповідальною особою, воно буде на балансі нашої армії і служитиме після закінчення бойових дій, — запевнив Віталій Дейнега.

Із зібраних коштів ініціативна група спочатку передала 11 тисяч гривень на проект «Народний безпілотник», а днями переказала й решту суми — прилад уже отримали. Тепер він, за словами керівника волонтерської групи, у Дніпропетровську. Його спершу освоять інструктори, а потім навчать солдатів. Цей літальний прилад необхідний військовим для огляду навколишніх територій.

Зі слів співрозмовника, нашим військовим окрім стрілкової зброї ще потрібні тепловізори, шоломи, прилади нічного бачення, бронежилети, кровоспинні препарати, одяг, вода.

А ще варто згадати про дитячі малюнки і листи не лише від малечі, але й мирних жителів України — їх активісти групи «Повернись живим» відправляють у кожній посилці військовим, щоб підтримати моральний дух наших солдатів. Військові ті малюнки розвішують як обереги на блокпостах, а ще носять складеними під касками або в нагрудних кишенях.