— На всіх ділянках кордону, за винятком російської, обстановка стабільна і контрольована. З огляду на нинішні виклики і загрози, Держприкордонслужба посилює контроль на кордоні за основними напрямками діяльності, — зауважив на брифінгу в минулу п’ятницю голова Державної прикордонної служби України генерал-лейтенант Віктор Назаренко.

Щодо проекту «Стіна» (облаштування кордону з Росією), то його прикордонники оцінюють у 8,4 мільярда гривень. Уже отримано 235 мільйонів гривень, надані фінансовими структурами Євросоюзу. Ці кошти підуть на закупівлю техніки, інструментів і на оборонні споруди. Уже обладнано 135,54 кілометра кордону. На цій ділянці викопано протитанкові рови.

Тривають у Держприкордонслужбі й активні роботи з інженерного та фортифікаційного облаштування місць несення служби та дислокації підрозділів. 

Боєздатність посилено

Створюють належні умови для проживання військовослужбовців. Для цього вже було отримано 75 дизель-електростанцій та 164 компактні печі, поставлено 42 польові кухні, 60 цистерн для води, 14 засобів підігріву та зберігання гарячої води. Для закупівлі речового майна укладено договорів на загальну суму 154 мільйони гривень. Уже поставлено майже 12 тисяч шапок, 15 тисяч камуфльованих костюмів, 14 тисяч зимових курток та 5 тисяч утеплених штанів, 17 тисяч пар взуття, 10 тисяч спальних мішків і тисяча валянків тощо.

— Уздовж лінії бойових зіткнень лише за останні два місяці прикордонники затримали 40 людей, які брали активну участь у діяльності незаконних збройних формувань, — зазначає Віктор Назаренко. — Вилучено понад 6 тисяч боєприпасів різних видів, серед них 253 бойові гранати, затримано понад 200 тонн м’ясопродуктів, а також вугілля, яке переміщували без відповідних супровідних документів.

Триває робота й на інших напрямках. Так, з початку року запобігли 281 спробі перетину кордону за підробленими документами та 121 — за чужими, 162 особи затримано без документів, виявлено 9,2 тисячі недійсних паспортів. Істотно посилено протидію нелегальній міграції. Затримано 2,3 тисячі іноземців-порушників. З них 810 — за незаконне перетинання кордону та 1,5 тисячі — за порушення правил перебування. Також не пропущено в Україну 7,9 тисячі потенційних мігрантів.

Позитивна динаміка простежується і в безпековій сфері. Зокрема більше вилучали прикордонники й боєприпасів: в 2013 році — 12,6 тисячі штук, а в 2014 їх кількість становила 66,8 тисячі.

Результатом протидії економічній злочинності було затримання товарів на загальну суму 158 мільйонів гривень.

Для підвищення боєздатності служби останнім часом значно посилено військовий напрям діяльності відомства. Від Збройних сил додатково отримано необхідну кількість групової зброї, поставлено понад 20 бронетранспортерів, отримано 47 броньованих автомобілів «Кугуар», з яких 31 задіяний у зоні АТО, у смугу безпеки направлено 18 вантажних автомобілів.

Не обійшов увагою Віктор Назаренко й роботу волонтерів. Окремі волонтери та волонтерські організації надали прикордонним підрозділам допомоги на суму понад 33 мільйони гривень. Переважно це одяг, бронежилети, продукти харчування, паливно-мастильні матеріали.

Події останнього часу кардинально змінили і загартували прикордонників. На жаль, не обійшлося без втрат — загинуло 62 прикордонники, ще 350 зазнали поранень, 11 зникли безвісти, один досі перебуває в полоні.

Підлягають люстрації

Віктор Назаренко наголосив на необхідності реформування служби. Перші кроки в цьому напрямі вже зроблено, відбувається оновлення керівного складу відомства на всіх рівнях, розширюється спектр повноважень керівників регіональних управлінь та органів охорони кордону, посилюється робота підрозділів внутрішньої безпеки, вдосконалюється система всебічного забезпечення.

Відповідно до Закону «Про очищення влади», з лав Держприкордонслужби звільнено 147 працівників.

— Ми виконуємо всі вимоги цього закону, під чинність якого підпадає 147 співробітників, — наголошує Віктор Назаренко. — Більшість — військовослужбовці, які за радянських часів закінчили навчальні заклади системи КДБ, тому вони підпадають під вимоги цього закону. За останні 1,5 місяці з відомства вже звільнилося 15 генералів, ще 10 перебувають у процесі звільнення. Також протягом останнього року з Держприкордонслужби було звільнено 55 осіб, переміщено на інші посади 89, притягнуто до дисциплінарної відповідальності 3400.

Борються у відомстві і з приховуванням правопорушень. Щоб навести лад у службі й унеможливити такі ситуації, було прийнято низку кадрових рішень: звільнено з посад або переведено на інші ділянки роботи майже всіх начальників регіональних управлінь, директорів департаментів, начальників прикордонних загонів.