СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ

Що робить влада для громади
 

Весняний призов стартував в Україні 1 квітня і триватиме до 30 травня. Цього року у зв’язку з проведенням чемпіонату Євро-2012 заняття в школах закінчуються на місяць раніше — у травні. Проте батькам не варто хвилюватися. Міноборони розробило певні документи, відповідно до яких випускників не залучатимуть до комплектування команд саме під час весняного призову. «УК» поцікавився в Урядовому контактному центрі, які з питань військової служби надходять на  урядову телефонну «гарячу лінію».

Придатний  — непридатний? Фото УНІАН 

Протягом першого кварталу поточного року таких звернень було 33, а за аналогічний період 2011 року дещо більше — 43. Так, найбільш актуальними  на початку цього  року були питання щодо:

звільнення та надання відстрочки від призову на військову строкову службу у зв’язку із сімейними обставинами: вагітна дружина; складне матеріальне становище сім’ї, коли призовник, незважаючи на свій юний вік, є єдиним годувальником у родині; у зв’язку з навчанням. І на що варто звернути увагу відповідним службам, — це на невдоволення людей висновками медичних комісій щодо придатності призовників до військової служби та роз’яснення законності вимог заповнення довідки про сім’ю з внесенням даних про релігійні переконання, національність, майновий стан сім’ї під час проходження приписки до призовних дільниць;

проходження військової служби. Переважно звернення стосувались військовослужбовців, які служать за контрактом: призначення на посаду, переведення на службу в інше місце та умов проходження військової служби. Батьки солдата строкової служби зверталися з приводу неналежного медичного обстеження їхніх дітей та надання їм позачергової відпустки за сімейними обставинами для допомоги по господарству, оскільки самі старенькі.

Крім того, надходили звернення від цивільних щодо діяльності військових частин, зокрема отримано скаргу стосовно проведення льотних навчань на низькій висоті над містом-курортом Миргородом протягом останніх 5 років. Це сигнал для відповідних структур, і питання треба вирішувати.

А ось житель м. Антрацит Луганської області звернувся зі скаргою стосовно порушення режиму роботи (прийому відвідувачів) у Антрацитівському міському військовому комісаріаті (МВК) Луганської області: заявник неодноразово звертався до військового комісаріату у дні прийому відвідувачів, проте прийом не відбувався. На це звернення Управлінням оборонного планування штабу Командування Сухопутних військ Збройних сил України надано роз’яснення про причини обмеження прийому громадян. Питання, порушене заявником, врегульовано позитивно.

За період з 2 квітня по 8 квітня  2012 року на урядову телефонну «гарячу лінію» звернулося 9696 громадян зі скаргами, заявами та пропозиціями. Порівняно з попереднім тижнем їх кількість збільшилася на  11%. 

0-800-507-309. Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділокп'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00.