Посол Індії в Україні 
Раджив Кумар ЧАНДЕР

Індія — велика азійська країна, яка за кількістю населення займає друге місце на планеті. Це одна з найдавніших цивілізацій, яка зародилася п’ять тисячоліть тому в долині священного Гангу. Нині Індія потужно розвивається: за кількістю програмістів, наприклад, обійшла всі країни світу, а за впливом у глобальній економіці впевнено посіла місце в першій десятці держав. На жаль, останніми роками взаємини між нашими країнами практично не розвивалися. Та крига нарешті скресла: 9-12 грудня відбудеться державний візит до Індії Президента України Віктора Януковича. Напередодні нього про стан двосторонніх відносин та їх перспективу на найближче майбутнє в ексклюзивному інтерв’ю «Урядовому кур’єру» розповідає посол Індії в Україні Раджив Кумар ЧАНДЕР.

Для взаємної вигоди

— Пане посол, що очікує індійська сторона від візиту Президента України?

— Візит Президента України до Індії відбудеться після 10-літньої перерви. Україна є важливою країною, яка має вагоме геостратегічне становище в Європі та значну кількість людських і природних ресурсів. Цілком логічно, що Індія прагне до розширення й поглиблення зв’язків для взаємної вигоди обох країн. Індійська сторона хотіла б мати більш широку співпрацю між нашими діловими колами та відчути значне зростання інтересу українців до індійського народу: як у сфері туризму, так і у вигляді культурних, академічних обмінів між студентами, педагогами.

— У рамках візиту відбудеться українсько-індійський бізнес-форум за участю глав держав. Які сподівання покладаються на цей форум?

 — Саме з метою зміцнення зв’язків між бізнес-співтовариствами буде проведено українсько-індійський бізнес-форум, який допоможе зрозуміти можливості для подальшої співпраці. Форум також сприятиме залученню інвестицій в обидві країни. До 2017 року зокрема Індії треба буде залучити інвестицій на суму 300 млрд доларів США, оскільки нині там здійснюється масове будівництво, оновлення інфраструктури доріг тощо. Назву деякі з проектів, де інвестиції залучають найактивніше: Делі — Мумбаї (Промисловий коридор), Золотий чотирикутник (модернізація доріг, що з’єднують Делі, Мумбаї, Ченнаї і Калькутту). Крім того, заплановано здійснити кілька проектів з прокладання гілок метро в різних містах, до речі, за участі українських компаній. Кілька років тому одна з ваших компаній уже була задіяна в  будівництві станції метро в Нью-Делі.

— У листопаді 2011 року вперше за вісім років в Індії побував керівник українського зовнішньополітичного відомства. В інтерв’ю пресі Костянтин Грищенко зазначив, що Президент країни поставив перед ним завдання створити політичне під∂рунтя для перетворення Індії на справді ключового партнера України з виведенням товарообігу на рівень 5 млрд дол. США. Чого вдалося досягти за рік, що минає? Які перепони стримують розвиток двосторонньої торгівлі? Наскільки комфортно почуваються індійські інвестори в Україні?

 — Дуже важливий візит міністра закордонних справ до Індії минулого року варто розглядати і як під∂рунтя для візиту Президента України в Індію. Під час перебування Костянтина Грищенка було домовлено провести четверте засідання міжурядової комісії з торговельно-економічного, науково-технічного, промислового і культурного співробітництва. Засідання її вже відбулося в Києві з 30 травня по 1 червня. На цей час реалізується угода, підписана в ході візиту міністра закордонних справ щодо візового режиму для власників дипломатичних паспортів.

Щодо двостороннього товарообігу, то він зріс із 1,93 млрд дол. США за 2010-2011 рр. до 2,86 млрд дол. у 2011-2012 рр. з позитивним сальдо на користь України. Індія імпортує 25% виробництва соняшникової олії з України, ми також дуже зацікавлені в довгостроковому імпорті добрив з вашої країни. Готові інвестувати в цей сектор, а коли виникне можливість, то й взяти участь у приватизації Одеського припортового заводу.

Якщо говорити про проблеми, то протягом тривалого часу провідні бізнес-асоціації Індії висловлювали сподівання щодо полегшення отримання бізнес-віз, аби мати можливість використовувати весь потенціал українського ринку. Сподіваємося, що українська сторона розгляне це питання. З метою сприяння тіснішій співпраці на всіх рівнях Індія раніше домовилася про умови угоди зі спрощення візового режиму з Україною.

— Для багатьох українських підприємств ринок Індії уже добре знайомий. Те саме можна сказати і про індійські підприємства на ринку України. Які компанії можна навести як приклад?

 — Індійська фармацевтична індустрія має велику історію наявності в українському секторі охорони здоров’я та представлена багатьма провідними гігантами. Саме через конкурентні ціни та високу якість фармацевтичної продукції, що імпортують з Індії, вона посідає друге місце у вартісному вираженні (325 млн дол. США у 2011 р.) та перше — за обсягом. Можна з упевненістю сказати, що бюджет України з огляду на це повинен мати вигоду від економії більш як один мільярд доларів протягом останніх 5-6 років. Уже 10 років індійська фармацевтична промисловість представлена Індійською асоціацією виробників фармацевтичної продукції в Києві.

— За останні півтора десятка років завдяки реформам, розпочатим прем’єр-міністром Сінгхом у 1990-х роках, темпи зростання ВВП Індії сягали двозначних цифр. Нині уряд оголосив про нові глобальні проекти, які мають радикально трансформувати економіку країни. Яка можливість України взяти участь в їх реалізації?

— Ви маєте рацію в тому, що уряд Індії проводить значні економічні реформи. Так, прямі іноземні інвестиції, які були заборонені в роздрібній торгівлі, за винятком деяких торгових марок, на цей час отримали дозвіл для інвестування  51% в рамках урядової програми для підприємств роздрібної торгівлі, що представляють різні торгові марки, тобто супермаркетів та універмагів. Крім того, уряд оголосив, що  дозволить іноземним авіакомпаніям придбати міноритарні пакети акцій у розмірі до 49% індійських вітчизняних перевізників. Іноземці зможуть купувати міноритарні пакети акцій у підприємствах, що торгують електроенергією,  обмеження ж іноземних інвестицій у сфері телерадіомовлення  — від 49 до 74%.

— Інтенсивно розвивається взаємодія наших двох країн на рівні Міноборони. Маємо добрий приклад — модернізацію літаків Ан-32…

— Співпраця в сфері оборони між двома країнами проходить довгий шлях, і це безперервний процес. Рівень взаємодії  інтенсивний,  через регулярні проміжки часу погоджується велика кількість проектів, один із яких пов’язаний з модернізацією Ан-32. Індійська сторона й надалі буде зосереджена на передачі своїх технологій, на спільному виробництві в галузях, що становлять взаємний інтерес. За останні 3-4 роки кількість підписаних контрактів загалом оцінено сумою близько мільярда доларів.

Культурними й історичними пам’ятками Індія приваблює дедалі більше українських туристів.
Фото надано Посольством Індії

«Країна, яку бажають побачити всі чоловіки»

— Не можемо обминути питання гуманітарного виміру співпраці. Що можна сказати про науковий, освітній, культурний обміни?

   Скажімо, на початку листопада делегація Національного технічного університету України відвідала Національний інститут технологій Карнатаки, підписавши меморандум про взаєморозуміння між двома вишами. Що стосується освіти, то за останні 5 років українські студенти отримали 50 стипендій в рамках Індійської програми технічного та економічного співробітництва в таких областях, як аудит, сонячна енергія, розвиток малого підприємництва, сільського господарства та сільських районів, управління фінансами, курси англійської мови тощо. Ще один приклад: при Інституті міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка створена кафедра індологів. Нещодавно протягом двох місяців професор з Індії читав студентам курс лекцій з індійської зовнішньої політики.

З точки зору культурних обмінів спостерігається глибока повага до індійської культури: різні аспекти її вивчають члени більш як 30-ти культурних груп, організованих по всій Україні. У вересні з нагоди 20-річчя встановлення дипломатичних відносин у Києві відбувся Всеукраїнський фестиваль індійського танцю, в якому взяло участь понад 250 самодіяльних артистів індійського класичного, народного, а також Боллівудського стилю танців. Можу додати, що їхні виступи були чудовими.

Із 1994 р. в столичній гімназії № 1 викладають одну з офіційних мов Індії — гінді. Її вивчають і в різних інститутах, університетах. Високий рівень викладання мови гінді визнав уряд Індії, про що свідчить нагородження пані Катерини Дубовної, викладача цієї мови в Інституті філології КНУ ім. Тараса Шевченка на дев’ятій Всесвітній конференції, яка відбулася у вересні в Йоганнесбурзі.

— Свого часу Марк Твен писав: «Це єдина країна, яку бажають побачити всі чоловіки, а коли одного разу побачать хоч мигцем, уже не можуть дивитися так само на інші принади світу». Індією дедалі більше захоплюються українські туристи. А як щодо інтересу до України в жителів Індії?

 — Кількість українців, які відвідують Індію з туристичною метою, а також для бізнесу, значно зросла за останні два роки — більш як на 50%. Індійці теж зацікавлені у відвідуванні прекрасної країни — України, особливо коли вони побачили її привабливість під час проведення Євро-2012. На порядку денному стоїть важливе питання спрощення віз. А над заохоченням індійських туристів відвідати Україну, я впевнений, працює Посольство України в Індії.

 — І наостанок, назвіть, будь ласка, найголовніші завдання, які ставите перед собою на посту посла Індії в Україні.

— Завдання будь-якого посла — сприяння кращому розумінню його батьківщини в країні перебування, а також привернення уваги співвітчизників до численних переваг і сильних сторін цієї країни. Візити на високому рівні, такі як державний візит Президента України до Індії в грудні 2012 року, дають змогу ключовим партнерам з обох боків провести всеосяжний огляд прогресу, досягнутого у двосторонніх зв’язках, та окреслити курс на найближчі кілька років — аби відносини між нашими країнами зростали і зміцнювалися, а народи двох країн ставали дедалі ближчими один до одного.

Микола ПУГОВИЦЯ
для «Урядового кур’єра»

ДОСЬЄ «УК»

Раджив Кумар ЧАНДЕР. Народився 23.08.1960 р. За фахом історик і правознавець. Вільно володіє англійською, гінді та російською мовами.

Кар’єрний дипломат. Має 28 років досвіду роботи в МЗС Індії: обіймав різні посади в Делі та за кордоном. З липня 2011 року — Надзвичайний і Повноважний Посол Індії в Україні. 16 листопада 2011 року вручив вірчі грамоти Президентові України Вікторові Януковичу.

Одружений, має доньку.