ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Прем’єра непокоїть, що з 20 млн працездатних громадян офіційно працюють лише 13 млн 

Робочий день уряду далеко не завжди розпочинається з хорошої новини. Тим більш приємно було привітати з учорашнім днем народження колегу — голову Державної служби України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва Михайла Бродського. Прем’єр-міністр Микола Азаров особисто потиснув руку іменинникові, після чого не гаючи часу перейшов до нагальних державних справ.

Однією з них став нещодавній офіційний візит глави уряду до Азербайджану, свіжими враженнями від якого він і поділився з міністрами та журналістами. Що ж першим впало у прем’єрське око на берегах Каспійського моря? Насамперед — динамічний і цілеспрямований розвиток цієї країни Закавказзя.  Можна лише позаздрити тамтешнім витримці, терпінню, вмілій концентрації ресурсів на вирішальних напрямках державотворення, чого, власне, й бракувало Україні за всі роки незалежності. 

Як надолужити прогаяне?

Із захватом Микола Азаров розповів про розвідання нових родовищ нафти й газу, зведення сучасних трубопроводів і сховищ для вуглеводнів. Це, на його думку, відкрило шлях на зовнішні ринки, сприяло залученню інвестицій для прискореного розвитку. Стрімкі зміни зовнішнього вигляду Баку разом із прогнозованістю економічної політики викликають довіру світового співтовариства. «Це я до того, як важливо, щоб перетворення були наочними, переконували партнерів та інвесторів», — розповів Прем’єр-міністр. 

Це й дає змогу азербайджанським партнерам сміливо дивитися в майбутнє, розглядаючи перспективні плани життя країни до 2020-го і навіть 2035 року. А ось чи є у цих планах місце для України? Микола Азаров переконаний, що за нього треба активно поборотися, бо втрачені роки даються взнаки лише нині. Більшість «хлібних» місць у тамтешніх програмах розвитку машинобудування, енергетики, інфраструктури посіли закордонні компанії.

Тож переговори глави вітчизняного уряду з вищим керівництвом Азербайджану було присвячено вивільненню потенціалу, який може бути обопільно корисним для наших країн. «Ми визначили конкретні завдання в енергетичному співробітництві, будівельній і транспортній сфері, аерокосмічній галузі, — чітко окреслив Микола Азаров коло взаємних інтересів. — В Азербайджані реалізуються проекти будівництва швидкісних залізниць, автомагістралей, мостів, великих містобудівних та інфраструктурних об’єктів, енергетичних об’єктів, у яких можуть взяти участь українські компанії. У свою чергу для України потрібне і перспективне співробітництво у сфері постачання і транзиту азербайджанських енергоносіїв».

Усі конкретні пропозиції з окреслених напрямків буде винесено на розгляд міжурядової комісії з питань торговельно-економічного співробітництва, засідання якої заплановано провести вже у травні. Глава уряду доручив Міністерству економічного розвитку і торгівлі, Міністерству енергетики та вугільної промисловості, Міністерству інфраструктури розпочати підготовку до цієї відповідальної події. Адже «кожен успішний проект з Азербайджаном, як і з іншими нашими партнерами, які динамічно розвиваються, — це тисячі робочих місць в Україні, завантажених роботою на довгі роки вперед», — резюмував Микола Азаров.

Щоб і людям,  і бюджету

А саме у цьому сегменті реального сектору є багато нерозв’язаних проблем, які важким тягарем лягають на економіку. Найголовнішим чинником тут Микола Азаров визначив структурні перекоси і деформації на ринку праці. За офіційними даними, щороку в Україні з державного бюджету витрачається по 6 млрд грн на реалізацію політики зайнятості. «І що ж ми маємо за ці гроші?» — цілком слушно запитав Прем’єр.

Наведені ним цифри вражають і лякають водночас. Скажімо, те, що кількість працездатних українців стрімко наближається до кількості пенсіонерів, стало відомо не вчора. А ось те, що у країні офіційно працюють лише 13 млн громадян замість 20 млн працездатних, викликає неабияке занепокоєння глави уряду. Так, понад 5 млн осіб перебувають поза легальним ринком праці.

При цьому кожна п’ята молода людина віком до 25 років не має роботи. З великими проблемами під час працевлаштування стикаються громадяни, старші 50 років. А майже 40% випускників вищих навчальних закладів свідомо або під тиском обставин працюють не за здобутим фахом. Шанс підвищити кваліфікацію має лише один з десяти штатних працівників. І то в середньому раз на 11 років, тоді як у Європі цей показник удвічі менший.

Окрім того, що «нелегали» залишаються абсолютно незахищеними перед роботодавцями, бюджети всіх рівнів недоотримують колосальні суми у вигляді податків. «З подібним станом трудових ресурсів ми успішну економіку не збудуємо», — зробив невтішний висновок глава уряду.

Микола Азаров доручив віце-прем’єр-міністру — міністру соціальної політики Сергієві Тігіпку впродовж місяця попрацювати на чолі робочої групи з розробки нової редакції законопроекту «Про зайнятість населення», який «запустить» системні перетворення на ринку праці. 
 

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансової підтримки Національної спілки кінематографістів (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою «Питна вода України» (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про схвалення Прогнозу Державного бюджету України на 2013 і 2014 роки (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про схвалення проекту Основних напрямів бюджетної політики на 2013 рік (розпорядження уряду);

♦ Про підготовку та відзначення у 2012 році 125-річчя від дня народження двічі Героя Радянського Союзу Ковпака С. А. (розпорядження уряду).