СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ

Що робить влада для громади

Посушлива осінь та аномально сувора зима завдали значних збитків сільському господарству України. У зв’язку з цим Прем’єр-міністр Микола Азаров на засіданні уряду 11 квітня запевнив, що не залишить селян наодинці з їхніми проблемами. Зокрема, планується перехід на страхову компенсацію ризиків.

З якими проблемами зверталися громадяни на урядову телефонну «гарячу лінію», «УК» поцікавився в Урядовому контактному центрі.

Селяни не залишаться наодинці зі своїми проблемами. Фото з сайту clicr.ru

Актуальним у І кварталі цього року було питання ціноутворення на сільськогосподарську продукцію (82 звернення, або 38,7%) — заявники скаржилися на необгрунтоване заниження закупівельних цін на сільськогосподарську продукцію (передусім на молоко). Найбільше це турбувало мешканців Вінницької, Харківської, Черкаської, Дніпропетровської та Запорізької областей.

Жителька с. Тернівки Хмельницької області, яка здає молоко до Славутського маслоробного комбінату ВАТ «Хмельницьк молпром» (м. Славута Хмельницької області), скаржилась на встановлення занижених цін: за здане в першій половині березня молоко 1,80 грн за 1 літр, а в другій половині березня 2012 вже 1,60 грн за 1 літр.

У зверненнях ішлося також про виплату дотацій виробникам сільськогосподарської продукції (41, або 19,3%). З цього питання  зареєстровано скарги на тривалу невиплату дотацій за поставлену на переробні підприємства худобу та молоко. Жителі Вінницької, Полтавської, Запорізької та Миколаївської областей вимагали встановити більш чіткий порядок виплати таких дотацій.

Значна кількість звернень (38, або 17,9%) стосувалася розрахунків із товаровиробниками за поставлену переробним підприємствам сільськогосподарську продукцію. Йшлося передусім про погашення заборгованості за молоко.

Порушувалися питання державної підтримки сільського господарства (20, або 9,4%).  Звернення стосувалися пільгового кредитування сільськогосподарських товаровиробників, виплати компенсації за придбану сільськогосподарську техніку вітчизняного виробництва.

Більшість звернень громадян вирішено позитивно. Передусім це стосується видачі ліцензій. Пощастило зокрема директорові приватного підприємства з м. Черкас. Він звернувся до ліцензійної комісії Мінагрополітики з приводу затримки  у видачі ліцензії на проведення фумігації (знезараження об’єктів регулювання, які переміщуються через державний кордон та карантинні зони). Мінагрополітики листом повідомило про видачу зазначеної ліцензії.

За період з 9 квітня по 15 квітня  2012 року на урядову телефонну «гарячу лінію» звернулося 7500 громадян зі скаргами, заявами та пропозиціями.

0-800-507-309. Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділок — п'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00.