Сьогоднішній випуск рубрики «Запитуйте — відповідаємо» присвячений актуальній темі — чорнобильській. Ми попросили відповісти на найтиповіші запитання директора департаменту соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, Мінсоцполітики Олену Кравченко.

— Протягом 2010—2011 років не змінювались розміри харчування для дітей-інвалідів, інвалідність яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи, вони мають право на безоплатне харчування в навчальних закладах. Яка компенсація надається у разі, коли ті школу не відвідують?

— Дітям, що є інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи, які не харчуються в навчальних закладах, а також за всі дні, коли вони не відвідували ці заклади, до досягнення повноліття відповідно до пункту 11 статті 30 Закону  «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» виплачується грошова компенсація у порядку та розмірах, що визначаються Кабінетом Міністрів України (КМУ).

У 2010 році виплати проводились у розмірах, визначених постановою КМ від 08.02.97 р. № 155 «Про порядок та розміри компенсаційних виплат дітям, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи»:

віком від 6 до 10 років — 40 гривень,

від 11 до 14 років — 45 гривень,

від 15 до 18 років — 50 гривень на місяць, пропорційно до навчальних днів, у які діти не відвідували ці заклади.

У 2011 році постановою КМУ від 25.05.2011 № 533 «Про внесення зміни до пункту 1 постанови КМУ від 08.02.97 № 155» було збільшено розміри зазначеної грошової компенсації таким дітям:

віком від 6 до 10 років — 180 гривень,

від 11 до 14 років — 185 гривень,

від 15 до 18 років — 190 гривень на місяць, пропорційно до навчальних днів, у які діти не відвідували ці заклади.

  Чи планується збільшення допомоги батькам, які виховують дітей-чорнобильців?

— Пунктом 6 статті 30 Закону  «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» передбачено проведення щомісячної виплати 50% мінімальної заробітної плати на кожну дитину шкільного віку, яка евакуйована із зони відчуження або народилась після 26 квітня 1986 року від батька, який на час настання вагітності матері має підстави належати до категорії 1 або 2, або матері, яка на час настання вагітності або під час вагітності має підстави належати до категорії 1  або 2.

Пунктом 8 статті 30 цього Закону передбачено проведення щомісячної виплати мінімальної заробітної плати (замість виплати, передбаченої пунктом 6 статті 30) сім’ям на кожну дитину шкільного віку, яка стала інвалідом або перебуває на диспансерному обліку із захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також дітям шкільного віку, батьки яких стали інвалідами I або II групи чи померли внаслідок Чорнобильської катастрофи, якщо вказана дитина не перебуває на повному державному забезпеченні.

Таким чином, соціальні виплати окремим категоріям громадян здійснюються в розмірах, встановлених КМУ, який має право їх збільшувати, з огляду на наявний фінансовий ресурс на відповідний рік.

Збільшення розмірів виплат і допомоги можливе лише за умови істотного збільшення фінансування з державного бюджету.

Чорнобильська біда — «постріл» у майбутнє. Фото з сайту bigpicture.ru

— Яким категоріям чорнобильців та який перелік пільг надає сьогодні  держава?

— Станом на 01.01.12 р. в Україні налічувалося 2 186 469 громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, із них 249 688 учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, 476 759 — потерпілі діти.

Відповідно до Закону  «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» людям встановлено категорії постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи (1, 2, 3, 4) та передбачено близько 100 видів пільг, компенсаційних виплат, доплат і різних видів допомоги, понад 50 з яких потребують фінансового забезпечення.

Основними пільгами, що передбачені чинним законодавством, є:

— надання пільг і компенсацій потерпілим дітям та їх батькам, у тому числі безкоштовне перебування дітей у дошкільних закладах, безкоштовне харчування дітей у школах, коледжах, технікумах (на забруднених територіях, евакуйованих та дітей-інвалідів), безплатне лікування та оздоровлення дітей;

— щомісячна виплата компенсації вартості набору продуктів харчування для 1 та 2 категорій громадян (середній розмір по Україні відповідно становить 305 грн та 152,5 грн);

— виплата одноразової компенсації інвалідам, які втратили здоров’я внаслідок Чорнобильської катастрофи, та щорічної допомоги на їх оздоровлення;

— виплата одноразової компенсації сім’ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи (за законом — 60 мінімальних зарплат, за постановою КМУ — 7 586 грн);

— безплатне забезпечення автотранспортом інвалідів;

— забезпечення санаторно-курортним лікуванням всіх категорій постраждалих, включаючи дітей, або виплата компенсації за невикористану путівку;

— пільги 50% (100% — з числа прирівняних до інвалідів війни) з оплати житлово-комунальних послуг (1 та 2 категорії);

— безплатне придбання ліків за рецептами лікарів;

— доплата за роботу та проживання на радіоактивно забруднених територіях;

— виплата допомоги в розмірі трикратної середньомісячної заробітної плати у разі звільнення працівників у зв’язку з ліквідацією, реорганізацією, скорочення чисельності або штату;

— додаткова відпустка із збереженням заробітної плати строком 16 календарних днів на рік (для 1 та 2 категорій);

— вступ поза конкурсом до навчальних закладів і виплата підвищеної стипендії учням та студентам;

— безплатний або пільговий проїзд;

— зменшення пенсійного віку на 5—10 років та пільги при призначенні пенсій тощо.

  Як отримати посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС?

— Питання визначення статусу осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, врегульовано Законом  «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі — Закон) та постановою КМУ від 20 січня 1997 року № 51 «Про затвердження Порядку видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі — Порядок).

Відповідно до статті 10 Закону учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС вважаються громадяни, які безпосередньо брали участь у будь-яких роботах, пов’язаних з усуненням самої аварії, її наслідків у зоні відчуження у 1986—1987 роках незалежно від кількості робочих днів, а в 1988—1990 роках — не менше 30 календарних днів, а також ті, хто працював не менше 14 календарних днів у 1986 році на діючих пунктах санітарної обробки населення і дезактивації техніки або на їх будівництві.

Статтею 15 закону передбачено, що підставою для визначення статусу учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС є період  роботи (служби) в зоні відчуження, що підтверджено відповідними документами.

Згідно з Порядком видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженим постановою КМУ від 20 січня 1997 р. № 51, учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС посвідчення видаються на підставі одного з таких документів:

— посвідчення про відрядження в зону відчуження;

— військового квитка і довідки командира військової частини або архіву про участь у ліквідації наслідків аварії у зоні відчуження;

— довідки про підвищену оплату праці в зоні відчуження (із зазначенням кількості днів і населеного пункту).

— Чи можлива видача дубліката посвідчення особи, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи, категорії 4 громадянам, які на цей час не проживають на території зони радіоекологічного контролю?

— Питання  визначення статусу осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, врегульовано Законом «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Згідно з пунктом 4 статті 11 закону до потерпілих від Чорнобильської катастрофи належать особи, які постійно проживають або постійно працюють чи постійно навчаються на території зони посиленого радіоекологічного контролю, за умови, що вони станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали чи постійно навчалися в цій зоні не менше чотирьох років.

Дублікат посвідчення особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи, видається за наявності підстав та документів, що підтверджують її статус. Підставою ж для визначення статусу зазначеній категорії громадян, відповідно до статті 15 закону, є довідка про період проживання на територіях радіоактивного забруднення, евакуацію, відселення, самостійне переселення, яка видана органами місцевого самоврядування.

Видача дубліката посвідчень категорії 4 можлива лише для осіб, які постійно проживають або працюють чи постійно навчаються на цей час на території зони посиленого радіоекологічного контролю.

Крім того, всі пільги та компенсації, передбачені статтею 23 закону для потерпілих, віднесених до категорії 4, надаються громадянам на час постійного проживання або постійної роботи чи постійного навчання в зоні посиленого радіоекологічного контролю.

— Чи буде підвищено мінімальний розмір пенсій особам, які постраждали внаслідок  Чорнобильської катастрофи?

— З метою реалізації заходів щодо підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок  Чорнобильської катастрофи, прийнято постанову КМУ від 23.11.2011 № 1210 «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», згідно з якою з 01.01.2012 р. проведено осучаснення індивідуального заробітку для осіб з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, та непрацездатним особам, які втратили годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Для обчислення розмірів пенсій застосовано середню заробітну плату працівників, зайнятих у галузях економіки України за 2006 рік (928,81 грн).

Це дало змогу збільшити середній розмір пенсійної виплати для інвалідів з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС із 1803 грн у 2011 році до 3539 грн у 2012 році, зокрема в інвалідів І групи з 2213,26 грн до 4402,50 грн, в інвалідів ІІ групи з 1964,03 грн до 4012,64 грн, в інвалідів ІІІ групи з 1513,71 грн до 2719,98 грн та посилити соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

З 1 липня 2012 року буде підвищено мінімальний розмір пенсії та розмір щомісячної додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю, інвалідам з числа потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи, щомісячну компенсацію сім’ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи та розмір щомісячної додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю, особам, віднесеним до категорії 2, 3, 4.

Сторінку підготувала 
Валентина КОКІНА, 
«Урядовий кур’єр»