ДОПЕКЛО

 Кількість патрулів на вулицях обласного центру збільшать удвічі

Число правопорушень у Черкасах зростає. Тільки за минулий рік збільшилося на 18,5%. Процвітає хуліганство, звичним явищем стали крадіжки. Як сумно констатують городяни, у вечірній час інколи  страшно виходити на вулицю. Ось один із  фактів. 23-річний житель Черкас, який не працює, по-розбійницьки напав на 71-річну місцеву жительку, завдавши їй тілесних ушкоджень. За розбійницький напад порушено кримінальну справу.

Однак чимало схожих випадків залишається поза увагою правоохоронців. Попри те, що в обласному центрі сконцентровані всі основні сили правопорядку, місто не стало осередком безпеки та комфортного проживання. Дільничні інспектори, відповідальні за запобігання злочинності, навіть не мають паспортів своїх дільниць. Далеко не всі вони забезпечені відповідними приміщеннями та оргтехнікою. Не вельми ефективно працюють і громадські формування, яких створено 23. Видавши активістам посвідчення на право носити травматичну зброю, організатори цим і обмежилися.

Патруль на посту людям спокійніше. Фото Володимира ЗАЇКИ

Недавно, зважаючи на гостроту проблеми, міська влада вирішила кардинально змінити ситуацію.

Як розповів секретар міської ради Віктор Горкун,  заплановано створення двох потужних громадських формувань — на кожен із районів міста, які  допоможуть забезпечувати охорону правопорядку. Після напрацювання методики роботи її буде передано комітетам самоорганізації населення — для створення на їхніх територіях власних  громадських формувань. Плануються спільні патрулювання правоохоронців і дружинників. Збільшиться на вулицях міста кількість піших патрулів: сьогодні кожен патруль складається із двох правоохоронців, а надалі у його складі буде один міліціонер і двоє дружинників. Є відповідні домовленості з правоохоронцями. До  проекту бюджету на нинішній рік включено й видатки на їхнє утримання. Крім того, місто планує закупити шість автомобілів для служби охорони громадського порядку саме для проведення патрулювання. Сьогодні ці обов’язки виконує 8 патрульних автомобілів. 

Наприкінці минулого року міська рада ухвалила Програму забезпечення правопорядку. Документ передбачає зокрема виділення коштів на придбання приміщень та оргтехніки, які дільничні інспектори  використовуватимуть спільно з комітетами самоорганізації населення. Також заплановано відновлення роботи громадських комісій у справах неповнолітніх. Департамент ЖКГ міськвиконкому та  УДАІ УМВС України у Черкаській області вживають заходів для встановлення стаціонарної огорожі вздовж проїжджих частин магістралей міста — переходити дорогу в невстановлених місцях стане неможливо.

У місцях проведення масових заходів буде встановлено відеоспостереження. До загальноміської системи відеоспостереження зможуть долучатися всі зацікавлені власники магазинів, автостоянок, чиї об’єкти обладнано відеокамерами. На сайті міської ради створено карту небезпеки міста, де фіксуватимуть усі місця  злочинів. До неї щоденно вносять зміни згідно з оперативними зведеннями правоохоронців.