ДОСВІД

Новий проект спрямований на  розв’язання економічних, екологічних та соціальних проблем

Олександр МАКАРСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»

Чи не найбільше на тому американському заводі його вразила чистота, свіжість повітря, хоча підприємство займалося нібито  не дуже «ароматною» справою: переробкою побутових відходів.  Того самого сміття,  яке на численних наших  звалищах займає понад 167 тисяч гектарів. Це приблизно   вп’ятеро більше, ніж території таких держав, як Мальта чи Ліхтенштейн.  Саме тоді, саме там, за океаном, і вирішив він — нинішній голова  Сумської обласної державної адміністрації Юрій Чмирь, що обов’язково треба впровадити американський досвід у себе в області.

Грунт для ідеї

Та щоб хороша ідея втілилася, перейшла в площину практичних справ, їй, як зернятку, потрібен і хороший ∂рунт, і дбайливий догляд. Саме таким грунтом стало створення в області привабливої інвестиційної атмосфери за рахунок впровадження принципу «єдиного інвестиційного вікна». Завдяки йому терміни реалізації інвестиційних проектів скоротилися з кількох років до кількох місяців. Розгляд проектів-пропозицій — сім днів,  на  процедури узгоджень й одержання дозвільних документів — кілька тижнів, а терміни будівництва, підключення до комунікацій і введення об’єктів в експлуатацію  вимірюється кількома місяцями. Тож вкладені в проекти кошти швидко починають давати доходи. Завдяки цьому механізму гроші в область пішли. В тому числі й на переробку побутових відходів.

Наприкінці березня у Посольстві США в Києві було підписано грантову угоду. Згідно з нею Американська агенція з торгівлі і розвитку надала українській стороні 350 тисяч доларів для  часткового фінансування ТЕО-проекту з утилізації побутових відходів у місті Суми.

Про значення, яке американці надали цій події, свідчило й те, що під угодою поставив підпис сам посол — Джон Теффт. А з нашого боку — той, хто  реалізує давню задумку голови облдержадміністрації, — Сергій Шевченко, директор приватної компанії «Світ-М». Вона спеціалізується на переробці міських відходів і виграла відповідний тендер, який провела Американська агенція з торгівлі і розвитку.

Посол США в Україні Джон Теффт, голова Сумської ОДА Юрій Чмирь, директор компанії «Світ-М» Сергій Шевченко. Фото з архіву Сумської ОДА

Результати і витрати

На заході, про який ідеться, Сергій Шевченко розповів, що завод для утилізації побутового сміття, який планують побудувати і повністю запустити до кінця цього року, перероблятиме на рік 100 тисяч тонн побутового сміття. Технологія передбачає його сортування і вилучення корисного, а «хвости» — те, що залишиться, перетворюватимуть на тверде паливо для котелень.  Обсяг отриманих брикетів, до речі,  екологічно чистого палива, становитиме 22—23% загальної кількості сміття. На звалища після переробки майже нічого не вивозитимуть — не буде в цьому потреби, виробництво безвідходне.

Вартість підприємства — приблизно 15 млн доларів США. Джерела цих фінансових коштів, по-перше, — власні гроші компанії «Світ-М». Вона вже витратила суму, що дорівнює  американському гранту. По-друге,  це кошти українського співінвестора  — Державного підприємства «Укрекоресурси», пріоритетом діяльності якого є гарантування екологічної безпеки в країні шляхом зменшення обсягів захоронення твердих побутових відходів. Третє джерело — американські інвестиції. Вони не обмежуватимуться грантом, який передбачає, що високотехнологічну захищену патентами частину обладнання для заводу постачатимуть американці. Це умова гранту і практичний американський інтерес, бо замовлення на постачання обладнання (як і на розробку ТЕО, попередній інжиніринг) означає підвищення зайнятості в самих Сполучених Штатах. При цьому до нас прийде не технологія вчорашнього дня, а найсучасніше обладнання, таке, яке нині виготовляють у США згідно з федеральним замовленням на сміттєпереробні заводи для 80 міст у різних американських штатах.

Нове підприємство — це створення дев’яноста робочих місць, а також  багатьох супутніх, бо завод  випускатиме продукцію, яку треба буде реалізовувати. Окрім того, нині в Сумах машини везуть сміття на звалище, за кілька десятків кілометрів від міста. А новий  завод планують розмістити у промисловій зоні приблизно за 6 км від центру. Це істотно знизить транспортні видатки. З огляду на обсяги «виробництва» містом побутових відходів (100 тисяч тонн на рік), цифри економії будуть  багатозначними.

Окупність проекту 3,5—4 роки.

Проміжний фініш

Точніше навіть сказати — не проекту, а його першого етапу, бо зупинятися сумчани не збираються, і Ю.Чмирь, який прагне, щоб «на Сумщині все було найкращим», планує мати в області не один, а п’ять таких заводів.

Без сумніву, перше в Україні підприємство комплексної безвідходної переробки сміття приверне увагу інших регіонів і міст. Не залишиться воно поза увагою уряду, бо він вважає пріоритетними проблеми диверсифікації  енергопостачання, використання поновлювальних джерел енергії. 

Цікаво, що, судячи з інформації про підписання грантової угоди, розміщеної на сайті Посольства США, американці розглядають проект насамперед як такий, що сприятиме енергетичній безпеці України через використання відходів як відновлювального джерела енергії.

Створення виробництва, про яке йдеться, — це не та одна ластівка, яка весни не робить, а радше одна з  «ластівок», що прилетіли на Сумщину і спроможні ту «весну» зробити. Про це Юрій Чмирь розповів Джону Теффту під час заходу в посольстві. Принцип «єдиного інвестиційного вікна», сприятливі бізнес-умови, які за нинішнього керівника створені в області, привели сюди і компанію з американським капіталом «Крафт Фудз Україна». Лише за рік завдяки підтримці влади вона побудувала в Тростянці цех із виробництва бісквітного печива, освоївши 40 мільйонів доларів США.

Пан посол висловив сподівання побачити новий завод з переробки сміття  на власні очі, а сумський очільник — бажання показати послові великий потенціал і можливості свого регіону.

За останні два роки економіка Сумщини завдяки  системній і планомірній роботі адміністрації спромоглася отримати 40% усього обсягу іноземних інвестицій, залучених в область за часи незалежності України, а американські інвестиції в економіку держави виявилися найбільшими з 1991 р. До того ж США мають наміри нарощувати масштаби співробітництва з Україною в різних сферах, зокрема в економічній. Пан Теффт розповів сумчанам та  представникам преси під час підписання грантової угоди, що держсекретар США Гіларі Клінтон, проводячи нещодавно нараду з послами, підкреслювала:  співпраця з такими партнерами, як Україна, має включати не тільки збільшення торговельного обороту, а й американських інвестицій.

Та, зрозуміло, гроші наші заокеанські партнери рахувати вміють і підуть з ними тільки туди, де, як на Сумщині, створюють для бізнесу комфортні умови — режим найбільшого сприяння.