У Брюсселі, де триває Український тиждень, відбулося офіційне представлення звіту оціночної місії Європарламенту, в якій проведено аналізування потреб Верховної Ради і викладено низку рекомендацій, що сприятимуть поліпшенню роботи нашого парламенту.

Діяти за рекомендаціями

Ця місія, яку очолив екс-президент ЄП Пет Кокс, працювала в Києві приблизно чотири місяці, протягом яких відбулося понад сто засідань, а також численні зустрічі з народними депутатами від різних політичних сил, працівниками секретаріату ВР та експертами.

«Ми вважаємо, що ваш парламент, ваш уряд повинні тісно співпрацювати від початку до кінця законодавчого процесу», — заявив під час презентації звіту у Брюсселі Пет Кокс. На його переконання, проблема України полягає в поєднанні сильних особистостей зі слабкими інституціями, тому експерти Європарламенту вважають, що нині нагальним завданням є розбудова сильних і сучасних інституцій. «Це дасть змогу переродити Верховну Раду», — підкреслив політик.

Доповідь місії ЄП складається із семи розділів і 57 рекомендацій, повідомляє УНІАН. Першою з них Пет Кокс назвав законодавчу спроможність Верховної Ради. На його думку, через величезну кількість нормативних актів в українському парламенті законодавчий процес нагадує «законодавче цунамі». «Необхідно, щоб законопроекти проходили контроль якості, відповідності Конституції, а для цього до них слід застосовувати певні правила», — вважає політик. Однією з найважливіших рекомендацій є також поліпшення планування роботи Верховної Ради у сесійному режимі та режимі комітетів. Екс-президент ЄП також висловив сумніви стосовно доцільності камер на погоджувальній раді депутатських фракцій. За словами Пета Кокса, певні питання в політиці варто спочатку обговорити за зачиненими дверима, а вже потім надавати інформацію публічно. «А коли там є камери, то відбувається Голлівуд, бо кожен хоче бути кращим», — вважає європейський політик.

Крім того, західні експерти радять зменшити кількість комітетів у ВР для наступної каденції парламенту, інвестувати в професійних асистентів, поважати опозицію, запроваджувати санкції за бійки між депутатами й укласти Кодекс поведінки парламентарія.

Керівництво Верховної Ради вже взяло до уваги думку експертів ЄП. Принаймні у Брюсселі Голова ВР Володимир Гройсман пообіцяв найближчим часом ухвалити план дій з реформування українського парламенту. «Реформований парламент матиме нову якість законів, нову якість прозорості й публічності і стане інституцією, яка забезпечить стабільність нашої держави», — заявив спікер.

Втоми немає

Останнім часом українські й вітчизняні аналітики дедалі частіше говорять про так звану втому від України, яка нібито охопила європейські інституції. Проте президент ЄП Мартін Шульц запевнив, що серед євродепутатів цього не помітно. «У Європарламенті зовсім немає ознак втоми від українських проблем, і ми й надалі інвестуємо чимало часу і енергії в Україну», — заявив Мартін Шульц під час спільної прес-конференції з Володимиром Гройсманом. За словами президента ЄП, дискусії, які проходять під час сесійних засідань щодо санкцій проти Росії, зовсім не є ознакою втоми від України.

Із делегацією українських депутатів, які перебувають у Брюсселі в межах Українського тижня, зустрівся і Єврокомісар з питань політики сусідства Йоганнес Ган. Він переконував депутатів Ради у нагальній необхідності ухвалити закони, потрібні для запровадження безвізового режиму України з ЄС. За його словами, Єврокомісія йде назустріч Києву в цьому питанні, однак «треба, щоб і український парламент ухвалив рішення так, щоб виконати всі необхідні критерії». За приклад Йоганнес Ган навів електронну систему декларацій. «Важливо, щоб це все було відкрито, і це потрібно зробити зараз, а не в майбутньому», — наголосив Єврокомісар. Крім того, за його словами, у разі реалізації необхідних реформ Україна отримуватиме зовнішню фінансову підтримку. «Ми бажаємо успіху Україні і сподіваємося, що Україна стане «країною успіху», — наголосив Йоганнес Ган.