Дорогі співвітчизники!

Сьогодні, у 26-ті роковини від дня аварії на Чорнобильській атомній електростанції, ми поминаємо загиблих внаслідок найбільшої техногенної катастрофи XX століття. Вони пішли із життя, самовіддано захищаючи людство від Чорнобильського лиха. Вічна їм і світла пам’ять.

Багато рятівників-чорнобильців назавжди втратили здоров’я там, поблизу реактора. Усім і кожному, хто рятував світ від смертельної загрози, хто у цей час виконує складні завдання із подолання наслідків аварії, низький уклін.

Чорнобиль і нині відлунює болем і нагадує про себе. Тому ми не перестаємо дбати про безпеку укриття над зруйнованим четвертим енергоблоком. Україна в цій проблемі відчуває дружнє плече більшості країн світу.

Соціальний захист, збереження здоров’я, поліпшення умов життя більш ніж двох мільйонів громадян, особливо дітей та інвалідів-чорнобильців, — наша щоденна турбота.

Вірю, що консолідовані дії влади та усіх небайдужих людей крок за кроком допоможуть здолати наслідки Чорнобильської катастрофи.

Зичу усім доброго здоров’я, спокою і впевненості у завтрашньому дні.

Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ

Учора Президент Віктор Янукович узяв участь у церемонії запуску технологічного циклу будівництва арки Чорнобильської АЕС. Вона стане основою нового безпечного конфайнменту над четвертим енергоблоком. Фото Андрія МОСІЄНКА
                                                                                                                                                                   (Докладніше про цеу наступному номері «УК»)

Дорогі співвітчизники!

Двадцять шість років минуло з дня катастрофи планетарного масштабу — вибуху на Чорнобильській АЕС.

Минулорічна аварія на японській АЕС «Фукусіма-1» виявила, що людство ще й досі не в змозі гарантувати безпечне функціонування мирного атому, проте вкотре підтвердила — мужність, вірність громадянському обов’язку і сила духу здатні зупинити будь-яку стихію, навіть стихію ядерної  реакції.

Подвиг учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, їх  мужність, патріотизм, стійкість, самозречення в ім’я майбутнього назавжди залишаться в нашій пам’яті.

Чорнобильська катастрофа стала національною трагедією, спричинила виникнення соціально-економічних проблем, розв’язати які можна лише об’єднавши зусилля влади, науки, громадських організацій ветеранів-чорнобильців та всього суспільства, залучивши міжнародну спільноту.

Незважаючи на складне економічне становище, уряд робить усе можливе для покращення життя громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи: з минулого року відновлено виконання програми забезпечення житлом зазначеної категорії громадян; цього року на 88,5 відсотка порівняно з попереднім збільшено видатки на їх комплексне медико-санітарне забезпечення і лікування, забезпечено якісним медичним обслуговуванням 115 тис. осіб, а з 1 липня — буде підвищено розмір додаткової пенсії потерпілим внаслідок Чорнобильської катастрофи за шкоду, заподіяну здоров’ю.

Боротьба з наслідками аварії на Чорнобильській АЕС триває і сьогодні. У день 26-річчя аварії розпочинаються роботи з будівництва нового безпечного конфайнменту — унікальної споруди, яка накриє залишки зруйнованого четвертого енергоблока і перетворить існуючий саркофаг на екологічно безпечну систему.

Ми щиро вдячні всім державам-донорам Чорнобильського фонду «Укриття» за дієву підтримку. За їх допомоги у 2015 році будівництво конфайнменту буде завершено.

Сьогодні ще раз хочу висловити щиру подяку всім, хто не пошкодував свого здоров’я заради нашого майбутнього, і схилити голову перед героями, які віддали своє життя, врятувавши людство від жахливої катастрофи.

Низький уклін Вам!

З повагою

Прем’єр-міністр України Микола АЗАРОВ