Економіка нашої країни зростає 11 кварталів поспіль. Це означає, що почався підйом. Економіка збалансована з огляду на потреби країни та забезпечення подальшого підвищення показників. Проте з огляду на борги державі все ще потрібна зовнішня підтримка, щоб перекредитуватися й пройти пікові 2019—2021 роки виплат за боргами, утвореними протягом 2008—2013 років. Про це в ефірі одного з телеканалів Вінниччини, де він перебував із робочою поїздкою, сказав Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів.

Глава уряду наголосив, що гроші беруть під виконання певних зобов’язань. «Зробити цю роботу потрібно ще й для того, щоб повернути довіру кредиторів. Допустити розвиток сценарію відмови від усіх обіцянок означає звернути зі шляху реформ і пірнути в дефолт, який загрожує повним знеціненням доходів громадян і черговою затяжною кризою. Ми пам’ятаємо 1990-ті роки: банкрутство країни, галопуюча інфляція. Цього допустити не можна», — наголосив Володимир Гройсман.

Прем’єр говорив про те, що вибіркове правосуддя й показуха в системі боротьби з корупцією підриває не лише ідеологію цієї боротьби, а й довіру громадян до антикорупційної інфраструктури загалом. Він наголосив, що уряд зробив чимало, щоб істотно звузити саму природу корупції — шляхом запровадження прозорої системи повернення ПДВ, запровадження механізмів децентралізації, широкого використання системи ProZorro.

«Ми вбиваємо схеми на митниці, проводимо реформу державної служби, — зауважив Володимир Гройсман. — Важливо, щоб запрацював антикорупційний суд, були реальні й відчутні в суспільстві вироки. Але я проти вибіркового правосуддя, проти того, коли не карають за злочин, а визначають жертву і потім придумують злочин».

Не оминув Прем’єр і теми забезпечення теплом соціальної інфраструктури. Глава уряду вважає прямим шантажем і недолугістю дії деяких міських голів, які допустили зриви початку опалювального сезону.

«Більшість міських голів планово підготували міста до опалювального сезону. І уряд так само зробив усе, щоб НАК «Нафтогаз України» закупив достатню кількість газу. Ухвалено рішення про можливість реструктуризації боргів, неможливість відключення від опалення взимку. Всі потрібні умови створено. І ті, хто ними скористався, проблем не мають. Хто ж не зробив свою роботу, почав шантажувати людей. Довелося втрутитися. Фактично ми компенсували бездіяльність деяких місцевих голів. Але люди знають: уряд не має котельні, яку треба запустити, і не працівники уряду перевіряють роботу тепломереж. Це робить місцева влада. Це її безпосередня відповідальність. Закінчився один опалювальний сезон — починай готуватися до наступного. Люди не повинні страждати», — резюмував Володимир Гройсман.

Наталя ПИСАНА
для «Урядового кур’єра»