ВІЙСЬКО

Підсумки навчання "Взаємодія-2010"

Традиційно восени в нашому війську проводиться ратний семестр, під час якого військовослужбовці складають іспит на боєздатність. Не став винятком і цей рік. 29 вересня в Центрі підготовки підрозділів на Житомирщині відбувся заключний етап комплексних навчань "Взаємодія-2010". Останніми складали іспит воїни підрозділів Сухопутних військ, які продемонстрували високий вишкіл на тактичних навчаннях з бойовою стрільбою.
 
Уже сама назва комплексних навчань говорить про цілі та їхню мету: перевірялась готовність представників усіх видів і родів Збройних сил України до виконання завдань за призначенням. А про масштаб свідчить такий факт: "війна" проводилась майже одночасно на 14 сухопутних і морських полігонах по всій території України. Коштувала вона майже 70 млн грн.
 
Мабуть, недоречно ставити питання про ціну таких заходів. Адже реально перевірявся вишкіл наших військовослужбовців, їхня готовність до захисту Вітчизни. А національна безпека, погодьтеся, не має ціни. Тож головний підсумок навчань "Взаємодія-2010", як зазначив міністр оборони Михайло Єжель, такий: сьогодні наш народ переконався, що Україні є чим захищатися і її є кому боронити.
 
На жаль, сьогодні через недостатнє фінансування поки не вдається проводити стовідсоткову бойову підготовку війська. Тому керівництво Міністерства оборони, Генерального штабу Збройних сил усі зусилля зосереджують на підвищенні боєздатності Об'єднаних сил швидкого реагування. Навчання "Взаємодія 2010" - приклад тому. Підсумки його засвідчили, що нині в Україні є комплект військ і сил, здатних виконувати завдання за призначенням.
 
Під час навчань перевірявся вишкіл практично всіх представників видів і родів Збройних сил. Першими батальну симфонію виконали морські піхотинці ВМС. Їм "приспівували" екіпажі кораблів, літаків морської авіації, обслуга артилерійських систем. Спостерігаючи за цим етапом навчань, керівник оборонного відомства Михайло Єжель особливо високо оцінив вишкіл морських піхотинців.
 
Навчання дали змогу перевірити не лише міць берегової оборони, а й надійність захисту повітряного простору держави. Вона відбулася на полігоні "Чауда". Тут до практичних дій від Повітряних сил залучалися бойові обслуги трьох зенітних ракетних бригад, восьми зенітних ракетних полків, 184 одиниці озброєння та військової техніки. Були задіяні й ракетники частин і підрозділів протиповітряної оборони Сухопутних військ. А роль повітряного супротивника виконували безпілотні літальні апарати ВР-3 "Рейс". Вони мають незначну поверхню радіолокаційного відбиття, що ускладнює їх враження. Воїни окремого полку таких апаратів підняли в небо чотири мішені. Для враження їх вартовим неба знадобилося вісім зенітних керованих ракет.
 
А на західному кордоні нашої держави іспит на проведення оборонного бою складали військовослужбовці 24-ї окремої механізованої бригади. На полігоні Міжнародного центру миротворчості та безпеки відбулися тактичні навчання з бойовою стрільбою. Оцінюючи бойову підготовку "залізної" бригади, командир 13-го армійського корпусу генерал-лейтенант Сергій Горошніков зазначив: усі 650 військовослужбовців, залучених до цих навчань, продемонстрували високий польовий вишкіл, майстерне володіння зброєю й технікою.
 
На одному з етапів навчань міністр оборони озвучив приємну новину для військовослужбовців: з 1 жовтня цього року фактично вдвічі буде збільшено рівень грошового забезпечення для плавскладу і льотного складу Військово-морських сил, льотного складу Повітряних сил, а також для цих категорій військовослужбовців інших силових структур держави. А на наступний рік передбачено підвищення грошового забезпечення кожного військовослужбовця на 980-1000 грн. Це відбуватиметься шляхом преміювання. Як зауважив Михайло Єжель, хто добре служить, отримуватиме відповідну нагороду за сумлінну службу.
 
Володимир ЧІКАЛІН,
"Народна армія"