ДОМОВЛЕНІСТЬ

 Взаємні торговельні обмеження між країнами знято

«Наш внутрішній ринок буде повністю відкритий для якісних білоруських товарів, як і білоруський — для українських», — повідомив під час вечірнього брифінгу дещо втомлений, але явно задоволений результатами перемовин у Мінську міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко. За його словами, це були непрості переговори, на яких досягнуто перемогу. Адже ще два роки тому Білорусь в односторонньому порядку на своєму ринку запровадила регулювання роздрібних цін на наші пиво та безалкогольні напої, відтак захистила внутрішніх виробників і зробила неконкурентними українських. Як наслідок, за розрахунками Мінекономрозвитку і торгівлі України, якими наша сторона оперувала під час переговорів, щокварталу держава на цьому ринку втрачала $12,7 млн експорту в цій галузі, або приблизно $50 млн у рік. Окрім того, під час митного оформлення вітчизняних товарів на білоруських кордонах була необ∂рунтовано завищена їхня вартість, що вдалося довести під час переговорів завдяки узагальненій практиці експорту фахівцями міністерства.

— Завдяки ефективним і взаємоузгодженим діям сторін, обмеження доступу українських товарів на білоруські ринки зняті, — наголосив міністр.
 

Він також  додав, що все це вдалося зробити без збільшення квоти, зміни чи зниження ціни. Нині триває підготовка до міжурядової комісії, яка відбудеться наприкінці травня і має вирішити питання співпраці сторін у сфері сільгоспмашинобудування та споживчої науково-технічної виробничої кооперації. Йдеться насамперед про істотне збільшення локалізації з 5–7% до 40–50% участі наших машинобудівників у спільному виробництві з Білоруссю сільгосптехніки, надання останньої у лізинг тощо, уточнив П.Порошенко. Проведені надзвичайно важливі переговори щодо енергетичної співпраці, участі українських підприємств енергетичного машинобудування у спорудженні атомної електростанції в Білорусі.

— У разі ефективних процедур та активної позиції українських виробників щодо участі в цьому замовленні йдеться про обсяги послуг на сотні мільйонів або й кількох мільярдів доларів, — наголосив міністр і додав, що лише кредит, який «Росатом» надає для будівництва електростанції, становить $10 млрд.

Щодо механізмів і термінів відновлення поставок білоруської м’ясо-молочної продукції на український ринок, на яку була введена тимчасова заборона через виявлення в її складі антибіотиків, то, за словами Петра Порошенка, насамперед усе залежатиме від її виробників і готовності працювати на нашому ринку згідно з вимогами українського законодавства. За його оцінками, легальні білоруські товари на наших полицях можуть з’явитись уже протягом тижня, зважаючи на рішучу налаштованість та бойову готовність їхніх виробників.

— Усі вимоги українських відповідальних структур були в повному обсязі задоволені. Українські представники відвідали всі виробництва, — розповів міністр. — Білоруська сторона надала гарантії абсолютно чіткого дотримання вимог українського законодавства при постачанні продукції на наш ринок, узгоджений графік спільних перевірок. Зі свого боку, ми теж запроваджуватимемо погоджену процедуру більш жорсткого контролю, аби бути переконаними, що у перехідний період всі умови, виставлені українською стороною, дотримуватимуться. Позиції, на яких чітко наполягала українська сторона, були пов’язані з питаннями безпечності білоруської продукції, а не з вимогами її стандартизації, пакування тощо, — уточнив він.

На запитання журналістів щодо можливих наслідків публічних заяв деяких представників європейського політичного бомонду щодо бойкоту Євро-2012 для впровадження зони вільної торгівлі з ЄС та проведення чемпіонату, Петро Порошенко зауважив: «Ніякого перенесення не буде. Євро-2012 відбудеться у визначені терміни. Жодних небезпек і загроз я не бачу. Бо Євро — це не справа влади, а справа й імідж країни та народу. Я припускаю, що будуть скасування візитів до України низки європейських політиків, і вважаю, що Україна має зробити для себе відповідні висновки». Що ж до зони вільної торгівлі з ЄС, то, на думку міністра, наша держава має скористатися запланованим на 15 травня офіційним візитом Прем’єр-міністра України до Брюсселя.

«Учора (2 травня. — Авт.) у мене відбулася телефонна розмова з єврокомісаром з питань торгівлі Карлом де Гухтом, під час якої ми обговорили процедуру підготовки до підписання угоди щодо поглибленої і всеохоплюючої зони вільної торгівлі (DCFTA), — зазначив П. Порошенко. — Ми домовилися про додаткову зустріч напередодні візиту Прем’єра. І я бачу чітку зацікавленість брюссельської сторони до конструктивного діалогу». Він також наголосив, що європейські партнери мають отримувати абсолютно чітку інформацію на питання, які вони часто-густо обгрунтовано ставлять, тому до переговорів треба готуватися грунтовно, а не так, як часто буває, коли через невідповідний рівень підготовки українським чиновникам там просто немає що сказати.