ТЕНДЕНЦІЇ 

Останні два місяці відбувається  «перехід» покупців житла із вторинного  до первинного ринку

Аналізуючи прогнози фахівців на 2012 рік і тенденції на ринку нерухомості та будівництва у лютому—березні, можна констатувати пожвавлення. Щоправда, без радикальних рухів і змін. Хорошою новиною для потенційних покупців має стати й те, що, за прогнозами фахівців, суттєвого подорожчання житла найближчим часом не буде. 

Нове житло приваблює багатьох

Як вважає заступник директора з питань розвитку компанії Build & Live Development Олена Распутна, перші місяці 2012 року підтвердили ще одну тенденцію — зберігається попит як на первинне елітне житло, так і на об’єкти у найдешевшому ціновому сегменті.

«Однак на сьогодні більшість забудовників (особливо невеликих) потребують грошових коштів, а комерційні банки не поспішають їх кредитувати. Та й умови надання позик на початку весни залишилися такими, що були і в 2011 році: велика відсоткова ставка, а також майнові права на об’єкт нерухомості та компанії; 50%-на застава, що не пов’язана з будівельним проектом тощо. Таким чином, ці умови для компаній-забудовників є досить жорсткими», — зазначає вона.

 «Зелене» світло для зниження цін на нове жило увімкнено. Фото Володимира ЗАЇКИ 

Тим не менш, варто сказати, що у лютому—березні ще більше посилилася тенденція зміщення потенційної реалізації житла з вторинного на первинний ринок. Так, приміром, якщо на початку 2011 року співвідношення попиту на новозбудовані та «старі» квартири було 25 до 75%, то у лютому 2012 року воно докорінно змінилося — 40 до 60%.

Однак найбільшим попитом користується житло, яке перебуває  на стадії здачі в експлуатацію і в якому права власності на квартири вже отримані. Таким чином, покупці, вже навчені гірким досвідом купівлі житла на стадіях «котлован», «коробка» тощо, хочуть «застрахувати» свої ризики.

Щодо цін на нові квартири, то компанії-забудовники постійно їх знижують, до того ж пропонуючи покупцям різні приємні сюрпризи на кшталт вбудованих меблів, нової дорогої сантехніки тощо. Ще п’ять років тому про це можна було лише мріяти — житло здавали з однією стелею в доволі жалюгідному стані.

Сьогодні в столиці середня вартість квадратного метра у нових квартирах економ-класу коливається від 1 до 1,3 тис. дол.  Вартість житла у передмістях ще нижча, і саме  такі квартири користуються підвищеним попитом (приміром, в Ірпені пропонується житло за ціною $800 за кв. м).

Однак у багатьох містах-мільйонниках ціни на первинному ринку залишаються на рівні Києва. Приміром, у Донецьку нову квартиру хоч і можна купити за $700—800 за кв. м, чимало забудовників пропонують покупцям квадратний метр у будинках  економ-класу за $1—1,3 тис.

Подібна ситуація і в Одесі. У Львові є пропозиції житла на первинному ринку за ціною $600—700 за кв. м.

На вторинному ринку, як зазначає генеральний директор АН «Благовест» Ірина Лупахіна, відчувається завантаженість ріелторів та збільшення кількості звернень, принаймні до її компанії.

«Піку активності продажів можна очікувати у квітні—травні, липні, а також із початком осені. Хоча це загальна тенденція для всіх років. Однак вже у квітні ми очікуємо збільшення кількості угод на 22—28%», — вважає вона.

Крім цього, І. Лупахіна зазначає, що до кінця першого півріччя 2012 року частка угод із іпотечною складовою може піднятися до 10—12% (зараз вона становить лише 6%).

Львів і Одеса найдорожчі

Як зазначають ріелтори, у найбільших містах України на вторинному ринку  вартість житла в основному зростає. Втім, варто  додати, що зростання було незначним — від 0,6 до 0,8% порівняно із січнем. Так, у Києві середні ціни на 1—3-кімнатні квартири у лютому—березні становили $1850 за кв. м. Найдешевші помешкання виставлялися за $1400 за кв. м.

У Дніпропетровську квартиру можна купити в середньому за $1170 за кв. м, однак, якщо добре пошукати, то можна знайти пропозиції і за $900 за «квадрат». Подібні ціни спостерігалися і у Харкові. «Столиця» Донбасу є навіть трохи дешевшою. Так, середня вартість квадратного метра у цьому місті становила $1,1 тис., та є чимало пропозицій і за $700—800.

Цікаво, що Львів разом із Одесою залишаються одними з найдорожчих за нерухомістю міст країни. Так, у галицькому місті «квадрат» житлової площі пропонувався в середньому за $1440 (найдешевше житло можна було придбати за $1,2 тис.). В Одесі середня вартість «квадрата» становила $1,5 тис.

Однак 90% загального попиту на житло в Україні припадало на різні типи квартир економ-класу. Це свідчить про те, що люди не мають змоги купувати більш дороге житло. Така «картинка» попиту робить свою справу — господарі економного житла поступово підвищують ціни, хоч і не набагато.