НAРAДA

Триває громадське обговорення пенсійної реформи. "Мета цих зустрічей одна - дати свою аргументацію та інформацію і почути людей", - заявив віце-прем'єр-міністр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко під час обговорення проекту пенсійної реформи з представниками Київської, Чернігівської та Житомирської областей. Цією зустріччю розпочато цикл обласних нарад з громадського обговорення законопроекту, котрий Кабінет Міністрів вніс на розгляд до Верховної Ради, повідомила прес-служба Мінсоцполітики.

"Абсолютно зрозуміло, що альтернативи пенсійній реформі сьогодні немає. Бо дві третини пенсіонерів отримують пенсії менше 1000 гривень, а дефіцит Пенсійного фонду - значний. І цю недоїмку доводиться компенсувати за рахунок держбюджету, відбираючи ресурси у лікарів і вчителів, відмовляючись від державних інвестицій та створення нових робочих місць. Солідарна система себе вичерпала і нам потрібно її реформувати", - зазначив Сергій Тігіпко.

За його словами, діюча однорівнева система пенсійного забезпечення надто вразлива перед зовнішніми викликами. Під час кризи, коли рівень безробіття значно зріс, зарплати знизилися і багато підприємств виплачують їх у конвертах, тож пенсійна система не змогла б функціонувати без постійно зростаючої бюджетної підтримки. "Якщо ми хочемо мати стабільну ситуацію з виплатами пенсій у середньостроковій перспективі, якщо хочемо підвищувати пенсії для найстарших пенсіонерів, тих, хто вже не може працювати, ми повинні зробити відповідні кроки", - зазначив він.

"Зміни, які торкнуться державних службовців та прирівняних до них категорій, не стосуватимуться військовослужбовців", - наголосив Сергій Тігіпко, підкресливши, що для них всі нині існуючі соціальні гарантії зберігаються.

"Для цієї категорії найсуттєвішою зміною буде лише підвищення вислуги років - з 20 до 25 років, як це було у радянські часи. Хоча були пропозиції внести суттєві зміни. Але у Збройних Силах немає надзвичайно високих пенсій. Тому вирішено не вносити докорінні зміни, оскільки вони недоречні у цьому разі. Зберігаються також гарантії для працюючих пенсіонерів-військовослужбовців. Нарахована їм пенсія виплачуватиметься у повному обсязі", - резюмував урядовець.