Я народився у 1929 році, учасник Великої Вітчизняної війни. Хочу дізнатися, яку надбавку від прожиткового мінімуму до пенсії отримують учасники війни?

Також хочу дізнатися, чи маю я право отримувати 30% надбавки від прожиткового мінімуму до пенсії як дитина війни?

М. КОСТИРКО,
м. Щорс Чернігівської обл.

Ірина ТАРАБУКІНА,
директор Департаменту
соціальних послуг

Мінсоцполітики:

— Пільги учасникам війни надають відповідно до статті 14 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», зокрема: 50% знижка плати за користування житлово-комунальними послугами, 50% знижка абонентної плати за користування квартирним телефоном, безплатний проїзд у міському та приміському транспорті, а також — один раз на два роки у міжміському транспорті, безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням, виплата щорічної разової грошової допомоги до 5 травня та інші.

Надання пільг та соціальних гарантій дітям війни здійснюють відповідно до статті 5 Закону «Про соціальний захист дітей війни», зокрема: 25% знижка при платі за користування комунальними послугами (газом, електроенергією тощо) у межах середніх норм споживання; безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів у межах області (Автономної Республіки Крим) за місцем проживання.

Зважаючи на викладене, перелік та обсяг пільг для учасників війни значно більший, ніж у дітей війни.

Крім того, станом на 01.03.2012 року учасники війни отримують підвищення до пенсії у розмірі 82,2 грн (10% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність), а діти війни — 57,54 грн (7% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність).

Відповідно до абзацу 2 пункту 4 постанови Кабінету Міністрів від 28.12.2011 року № 1381 «Про підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення», особам, які одночасно мають право на отримання підвищення до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, відповідно до законів «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про жертви нацистських переслідувань» і «Про соціальний захист дітей війни», таке підвищення провадиться за їхнім вибором за однією з підстав.

Одночасно зазначу, що Мінсоцполітики розробило план заходів на 2011—2015 роки щодо підвищення рівня соціального захисту найуразливіших категорій громадян. Зокрема, передбачене поетапне підвищення доплат до пенсій дітям війни, членам сімей загиблих і померлих військовослужбовців та виплат разової грошової допомоги до 5 травня ветеранам війни. Видатки для реалізації зазначеного плану на 2012 рік враховані у Державному бюджеті на 2012 рік.