У 1991 році я закінчила музичне училище. Присвоєна кваліфікація «викладач, концертмейстер». А у 1997 році закінчила Донецький державний університет. Присвоєна кваліфікація «історик, викладач історії». Нині працюю викладачем у дитячій школі мистецтв на посаді концертмейстера, викладача фортепіано. Маю кваліфікаційну категорію «спеціаліст» та 9 розряд тарифної ставки на основі базової вищої освіти згідно з дипломом музичного училища. Адже моя повна вища освіта згідно з  університетським дипломом вважається непрофільною.

Хочу дізнатися, чи можливо підвищити мені атестаційну категорію і розряд тарифної ставки на основі повної вищої освіти? Яка освіта вважається профільною для роботи викладачем в дитячій школі мистецтв? На основі яких нормативно-правових актів приймають таке рішення?

О. ГУСАРОВА,
селище Новоозерне, АР КримТимофій КОХАН,

Тимофій КОХАН,
заступник міністра 
культури:

— Педагогічний працівник, який має базову або неповну вищу спеціальну освіту та іншу повну вищу  освіту, з урахуванням вимог, визначених пунктом 4.4 Положення про атестацію педагогічних працівників навчальних закладів та навчально-методичних установ сфери культури, затвердженого наказом Міністерства культури  від 31.10.2011 року № 75, зареєстрованого в Міністерстві юстиції 17 листопада 2011 року за № 1311/20049, може вважатися таким, що має повну вищу спеціальну освіту.

Зокрема, пунктом 4.4 цього Положення визначено: «Педагогічним працівникам, які виявили достатній рівень професіоналізму, використовують сучасні форми і методи навчання та виховання, досягли вагомих результатів у педагогічній діяльності, присвоюється кваліфікаційна категорія «спеціаліст другої категорії» тощо.

Також повідомляю, що час навчання у вищому навчальному закладі І—ІІ рівня  при виході на пенсію за вислугою років до спеціального стажу не зараховується.