ЗАЙНЯТІСТЬ

Понад 162 000 сумчан самостійно створюють робочі місця

Упродовж останніх років на Сумщині чітко простежується тенденція щодо зміцнення малих форм підприємницької діяльності, яка справляє дедалі відчутніший вплив на загальну економіку регіону. Нині в малому бізнесі зайнято понад 162 тис. працівників, або в середньому на 10 тис. осіб припадає 51 мале підприємство.

За словами начальника управління розвитку підприємництва головного управління економіки Сумської облдержадміністрації Віктора Фінашка, сьогоднішню економіку регіону неможливо уявити без цього надзвичайно важливого сегмента господарської діяльності. Протягом двох років стабілізувалася структура малого бізнесу. Кожен третій суб'єкт зайнятий у сфері оптової та роздрібної торгівлі, четвертий - в операціях з нерухомим майном, а ось у промисловості, на будівництві і в сільському господарстві працюють відповідно 14, 11 та 8,5% громадян. Причому простежується тенденція щодо збільшення учасників аграрного і будівельного ринків, у той же час - зменшення кількості тих, хто займається торговельною діяльністю.

Невпинно зростає кількість прибуткових підприємств, збільшуються податкові надходження до бюджету області. Наприклад, торік суб'єкти малого підприємництва перерахували майже 270 млн грн, що становить 5,6% загальної суми надходжень.

На базі Сумського обласного фонду підтримки підприємництва вже третій рік поспіль проходить конкурс суб'єктів малого бізнесу. Для надання фінансової підтримки на зворотній основі використовують кошти обласного бюджету. Протягом останніх двох років її отримали 4 суб'єкти господарювання на загальну суму майже 900 тис. грн.

Позитивну тенденцію зафіксовано і стосовно банківського кредитування. Порівняно з минулим роком обсяги фінансової допомоги зросли майже в шість разів. Грошову підтримку одержали як юридичні, так і фізичні особи-підприємці, а також фермерські господарства.

Зростає кількість інвестиційних пропозицій стосовно реалізації тих чи тих проектів. Цьогоріч сайт обласного фонду підтримки підприємництва відвідали понад 15 тис. користувачів з Аргентини, Іспанії, Великобританії, Кувейту, Японії, Росії, Німеччини та багатьох інших країн світу й дехто з них вже виявив зацікавленість низкою проектів.