РЕКОРД

Днями в місті Ізюм на Харківщині зварили найбільше в Україні та світі варення з полуниці
 в одному казані

Для цього на центральному майдані міста встановили величезний казан діаметром близько 2 метрів і заклали в нього 500 кг полуниці й стільки само цукру. Варити варення почали вранці й завершили роботу за кілька годин. Після цього ним почали частувати публіку, що зібралася на майдані, а представники проекту «Національний реєстр рекордів» узялися  до фіксації  самого рекорду.  За їхніми висновками, ізюмці зварили аж  518 літрів, тобто понад півтонни  полуничного варення. Такого рекорду, за їхніми словами, досі не було не лише в Україні, а й у світі. Однак щоб потрапити до відомої Книги рекордів Гіннесса, їм доведеться варити полуниці в гігантському котлі ще раз.

Аби вразити «Гіннесса», доведеться варити ще раз. Фото УНIAН

— Досі було зафіксовано рекорди із джемами, — розповідає керівник проекту «Національний реєстр рекордів» Лана Вєтрова. — Та  джеми і варення, як допомогли нам з’ясувати гастрономічні експерти, — це різні страви. Тому ізюмський рекорд унікальний не лише в Україні, а й у світі.

Ці  слова  підтвердили й інші експерти. І поки вони ділилися своїми висновками, кухар  Олександр Лакулін, який незмінно з 9-ї ранку до 13:00  чаклував  над духмяним варивом, розкрив секрет рецепта, за яким готували варення.

— Як бабуся варила, так і тут робив за її технологією: полуниці, цукор,  і вогонь. Усе дуже просто і надзвичайно смачно!

Подія, яку зафіксували як новий рекорд України, відбулася в рамках традиційного для краю свята — Дня полуниці. Його ізюмці відзначають щороку в першій половині червня, саме у розпал достигання ягід. Оскільки  Ізюм справедливо називають полуничною столицею України, то й ідея встановити рекорд з полуничного варення з’явилася невипадково.  У місті кожна сім’я любить, а кожна друга родина вирощує яскраво-червоні запашні й дуже смачні ягоди на городі або ж на садовій ділянці. Для цього є всі умови: родючий піщаний ∂рунт, власні технології й бажання мати в домі чудові ласощі без «хімії».

90-60-90 по-полуничному

— Ми закладаємо полуниці в морозильні камери домашніх  холодильників, — розповідає учасниця свята Ольга Самойленко. — Так ягоди чудово зберігаються всю зиму свіжими. А варення кожна господиня варить обов’язково, як обов’язково й вихваляється своїм урожаєм.

Пані Ольга розповіла, що раніше змагання на кращий урожай полуниць проходили між сусідами, а тепер стали загальноміськими, на яких обирають ще й найбільшу ягоду. Цього року в Ізюмі гігантська полуниця удвічі перевершила розміри курячого яйця.