ЗАКОНОТВОРЧІСТЬ

Учора у Верховній Раді Мінфін представив проект головного фінансового документа наступного року

В основу розрахунків макроекономічних показників проекту державного бюджету України на наступний рік покладено припущення Міжнародного валютного фонду про уповільнення розвитку світової економіки. Про це повідомив перший заступник керівника Міністерства фінансів Анатолій Мярковський, презентуючи у парламенті проект державного кошторису.  

За його словами, передбачається, що номінальний валовий внутрішній продукт становитиме 1 трлн 576 млрд грн (3,4% зростання), доходи зведеного бюджету — 463,1 млрд грн (29,4% до ВВП), доходи державного бюджету — 361,51 млрд грн. При цьому індекс зростання споживчих цін наступного року прогнозується на рівні 4,8 %.

За словами Анатолія Мярковського, у формуванні дохідної частини враховано, що з 1 січня вводиться податок на нерухоме майно, що не є земельною ділянкою, а також зниження ставок податку на прибуток з 21% до 19%. Посадовець додав, що з огляду на зменшення дохідної частини дефіцит бюджету визначено на рівні 3,9% ВВП або 50,4 млрд грн.

Водночас він зазначив: видаткова частина бюджету переважно складається із соціальних виплат. «Левова частка видатків — соціальні виплати. Передбачається, що з державного бюджету це становитиме 400 млрд грн, або 87,3%, зі зведеного бюджету — 324,9 млрд грн, або 89,3%», — цитує слова Анатолія Мярковського Укрінформ.

При цьому посадовець підкреслив, що основний акцент при формуванні держбюджету-2013 зроблено на забезпеченні зростання соціальних стандартів. За його словами, збільшено видатки на культурну сферу, переважно на підвищення заробітної плати. Зростання грошового забезпечення військово?службовців становитиме 5,7%. Таким чином фонд оплати праці цієї категорії громадян становитиме 25,2 млрд грн у 2013 році порівняно з 23,8 млрд грн у 2012-му.  

Крім того, виплати відсотків за зовнішніми зобов’язаннями України та знеціненими заощадженнями громадян у держбюджеті об’єднано в одну статтю. На виконання цього пункту документа заплановано закласти 35 млрд грн. Розподіл суми має відбутися в січні, після оцінки виконання бюджету 2012 року. Анатолій Мярковський повідомив, що 2012 року Україна заощадила на обслуговуванні державного боргу 3 млрд грн, які було спрямовано на підвищення заробітної плати.

Також посадовець повідомив: дотації Пенсійному фонду з держбюджету-2013 заплановано на рівні 83,2 млрд грн, оскільки наступного року пріоритетними є видатки на забезпечення стабілізації пенсійних виплат та їх зростання. «Дотації Пенсійному фонду з держбюджету становлять 83,2 млрд грн. Приріст трансферів — 18,7 млрд грн, або 29% проти аналогічного показника цього року», — сказав Анатолій Мярковський. За його словами, на перерахунок пенсій, що були нараховані до 2008 року, передбачено 22,2 млрд грн, членам сімей померлих — 0,3 млрд грн, учасникам війни — 0,7 млрд грн.

Слід зазначити, що Верховна Рада вирішила розглянути прийняття в цілому проекту державного бюджету на 2013 рік у четвер. За відповідний проект постанови проголосували 239 депутатів. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»