На зміну ейфорії, якою в регіоні не так давно супроводжувалося захоплення влади донецько-російською хунтою, прийшли розчарування, розпач і ненависть до так званої ДНР. Запаси лояльності й терпіння у багатьох місцевих жителів виявилися пропорційними вже майже вичерпаним резервам харчів і коштів, передбачливо зібраних ще за державної влади України. Навіть ті донеччани, яких важко запідозрити у симпатіях до української влади, переконалися: нинішні керманичі самопроголошеної і ніким у світі не визнаної «республіки» є могильниками Донбасу. Приміром, у багатостраждальній Горлівці потерпілі від обіцяного «процвітання без України» поширили у соціальних мережах звернення-протест проти так званого уряду ДНР і місцевої влади. Ініціативна група закликає всіх земляків провести 27 грудня загальноміські збори і покласти край усім жахливим неподобствам, які стали символом нинішньої самопроголошеної влади.

Не вибирали їх! Вони самі прийшли…

Ініціатори зібрання наголошують, що «мітинг збирають прихильники ДНР». І навіть попереджають: «Укропам не радимо приходити, порвемо як Бобик ганчірку». Але свій гнів розчаровані люди хочуть адресувати насамперед теперішній владі, до якої назбиралося дуже багато претензій. Це про неї вони тепер криком кричать: «Ми їх не вибирали!!!» «У місті склалася дуже критична ситуація, — називають речі своїми іменами автори звернення. — Влада міста жителям майже не допомагає, а тільки перешкоджає нормальному життю».

«Те, що нас кинули, це очевидно, — коментує реалії місцева жителька, яка досі не відхрещується від самопроголошеної «ДНР» і називає себе «співчуваючою» цьому незаконному утворенню. — І замість того, щоб надати людям бодай мінімальну допомогу, «нова влада» вдалася до випробуваного способу — розподіляй і владарюй. Знедоленим горлівчанам запропонували випустити пару, змушуючи сваритися і битися у чергах за обіцяними виплатами-«подачками». Показовий у цьому приклад, який згадується і у зверненні. Кілька місяців у місті збирали списки тих, хто потребує гуманітарної допомоги. Коли ж нарешті її привезли, вишикувалися довжелезні черги, виникла плутанина, а через це — тиснява, штовханина, бійки. Таке враження, що нас час від часу збирають у певних місцях, аби ми перелаялися та пообривали одне одному гудзики».

Одне слово, в жителів Горлівки до керівників назбиралося забагато запитань, дещиця яких поставлені ребром у згаданому зверненні. «Де відкриті поштові відділення зв’язку для отримання пенсій? Де відкриті відділення банку «ДНР»? Де відкриті пункти отримання гуманітарної допомоги?» Та й самі персоналії нинішніх керівників-«республіканців» викликають зливу обурення. «Хто ці депутати міськради? Двічі засуджений, вчителька-підприємець, медик лікарні, де її працівники у черзі за гуманітарною допомогою б’ють одне одному обличчя. При владі процвітає кумівство та родинність. Ми їх не вибирали. Нам їх призначили з Донецька. Тому вся відповідальність лежить на вас, на уряді ДНР». 

Жителі Горлівки не витримали випробування безгрошів’ям і почали вимагати зміни самопроголошеної влади, яка не забезпечила їм очікуваного благополуччя. Фото з сайту twitter.com

Гнати поганою мітлою

Нарешті відшукавши відповідь на споконвічне «Хто винен?», ініціативна група досить радикально переходить до не менш класичного «Що робити?» Головна вимога — вигнати нинішніх тутешніх керівників і провести вибори міського голови, депутатів місцевих і так званої Верховної Ради ДНР. А ще, звісно, люди вимагають нарешті почати виплачувати зарплати, пенсії, стипендії та інші соціальні виплати, про існування яких тут вже почали забувати. Обурення викликають і такі речі: «Всі заначки у нас закінчилися, тільки у нинішньої влади всього додалося. Чому їхні діти вчаться у Києві в найдорожчих академіях, крутять диски на дискотеках, а наші діти воюють в окопах?»

«У цьому зверненні тільки верхівка айсберга всіх бід і проблем міста, — свідчать автори звернення. — І в разі невиконання наших вимог жителі міста знайдуть рішення самі, та ці рішення вже будуть без вас, тому що ми перестанемо вважати вас урядом і називатимемо вас боягузами і бандою».

Горлівчанин, який добре знає ситуацію у підконтрольному самопроголошеної «ДНР» місті, називає подібний сплеск обурення закономірним і прогнозованим, але не радить плекати ілюзії стосовно остаточного прозріння немалої частини населення. «Вони зляться, бо вже зрозуміли, що колись зробили велику помилку, але затято не хочуть її визнати, — каже він. — Так, найбільшим своїм лихом, як самі ж кажуть, є «попадалово» із «ДНР». Україна для них також залишається злом, щоправда, вже меншим. А для того, щоб остаточно розвиднілося, мабуть, потрібно трохи більше часу і, на жаль, ще важчих випробувань і, можливо, жертв». 

Лідія ЖАТКА
для «Урядового кур’єра»