Перша черга комплексу, на який чекають жителі міста Богодухів та Богодухівського району, де його будують, запрацює вже наступного року. Оскільки  можливості переробного підприємства, звісно, за згодою богодухівців, можуть істотно розширитися, то в його експлуатації зацікавлені й інші жителі області. Приблизна дата здачі об’єкта — другий квартал 2015 року, найімовірніше, грудень.

Нині тут триває робота під пильним контролем місцевої влади.

Як зазначив голова Харківської облдержадміністрації Ігор Балута,  полігон  працюватиме за унікальною технологією переробки сміття та відповідатиме європейському рівню.

«На полігоні немає птахів, не відчувається неприємного запаху. Це свідчить про те, що правильно підібрані мікроорганізми, які переробляють відходи. Тут використовуватимуть унікальні технології, за якими працюють у Європі», — наголосив Ігор Балута.

Варто зазначити, що унікальна технологія утилізації сміття, яку використовуватимуть на новому комплексі, вітчизняна. І хоч  її розробили українські фахівці, на практиці застосовуватимуть у нашій країні  вперше на Харківщині. Спочатку унікальний  комплекс побудують у Богодухові, а потім — у Люботині. Замовник  спорудження комплексу з управління побутовими відходами у  Богодухові — департамент комунального будівництва Харківської облдержадміністрації. А генпідрядник — ТОВ СП «Ековтор». 

Концепцію будівництва така, що за державні кошти планують виконати всі будівельно-монтажні роботи.  А решту — обладнання, механізми, технологічний транспорт, що коштує  приблизно 25 мільйонів гривень, — придбає інвестор, якому потім і передадуть збудований полігон в управління.  Про це, як запевнили замовники, вже є домовленість.  

Щодо   вартості  комплексу, то коштує він, за словами голови Харківської облдержадміністрації, 50,6 мільйона гривень. З обласного бюджету природоохоронного фонду на цю справу надано 20 мільйонів гривень, які вже використовують.

Унікальна технологія, яку застосовують у будівництві полігона, називається біоремедіація. В її основі — очищення води, ∂рунтів та атмосфери з використанням метаболічного потенціалу біологічних об’єктів — рослин, грибів, комах, черв’яків та інших організмів. Щойно звезене сміття відсортують на неорганічне та органічне, останнє засипають у котлован  завглибшки 25 метрів. А вже після цього за справу візьмуться бактерії.

— У всьому є бактерії, — пояснює представник генпідрядника Олександр Біленко. — Ми розробили присадки, що сприяють активності бактерій, які переробляють відходи. З 20 років природної переробки процес прискорюється до півтора-двох місяців  залежно від кількості бактерій, передбачених технологією.

За словами Олександра Біленка, з органічних відходів планують виробляти добрива. Інші будуть відсортовувати і переробляти. Наприклад, з деревини можна буде виготовляти паливні брикети, з пластику — труби, з гуми технічних виробів — бордюри й тротуарну плитку. Всі ці технології напрацьовано, їх упроваджуватимуть на території комплексу. Після введення його в експлуатацію тут обіцяють за рік переробляти  близько 8 тисяч тонн відходів. При цьому розв’язуватимуть не лише екологічні проблеми, а й соціальні. Новий унікальний  комплекс зможе працевлаштувати до 100 місцевих жителів.