Представники Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ та Генеральної прокуратури увійшли в загальну слідчу групу з розслідування злочинів проти учасників мирних акцій протесту на Майдані. Як повідомив Генеральний прокурор України Віталій Ярема, рішення про її створення було прийнято у зв’язку із зауваженнями від громадськості, членів сімей та адвокатів потерпілих учасників мирних акцій протесту по взаємодії оперативних та слідчих підрозділів під час розслідування злочинів на Майдані.

Генеральний прокурор України наголосив на серйозності завдань цієї групи, оскільки злочин проти учасників Майдану є злочином номер один в історії нашої країни. За словами Віталія Яреми, в кожному з трьох відомств створено оперативно-слідчі групи, які займатимуться розшуком підозрюваних у цьому провадженні осіб, яких нині 22, накладенням арешту і поверненням в Україну арештованих коштів, взаємодією з міжнародними організаціями, зокрема з Міжнародним кримінальним судом, Міжнародною дорадчою групою тощо.

Крім того, за його словами, стосовно ще 13 людей готують документи для оголошення у розшук.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков підкреслив, що якнайшвидше розслідування злочинів проти учасників мирних акцій протесту на Майдані є питанням престижу для української правоохоронної системи в цілому. Він зазначив, що зараз правоохоронні органи розслідують близько 15 епізодів, які стосуються подій на Майдані. Нині вже розкрито справи про побиття активістки Тетяни Чорновол, викрадення Ігоря Луценка, вбивство Юрія Вербицького. Частину злочинів ще не розкрито, однак правоохоронці інтенсивно працюють над цим.

Окремо Арсен Аваков зупинився на розслідуванні справи про вбивство журналіста В’ячеслава Веремія. За його словами, всі обставини цього злочину з’ясовані. Кримінальне провадження щодо одного з нападників виділили в окреме провадження і цю справу направлено в суд. Решту зловмисників оголошено в міжнародний розшук.

«Вважаю, що ніяких перешкод у взаємодії правоохоронних відомств немає. Це нам допоможе разом з адвокатами Небесної Сотні відкрито отримати ефект від цих розслідувань і надати звіт суспільству», — підкреслив Арсен Аваков.

Голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко зазначив, що СБУ дуже серйозно поставилася до роботи в такому форматі. Більше того, уже розпочато роботу з адвокатами і родичами постраждалих.

Нагадаємо: раніше Валентин Наливайченко повідомляв, що під час розслідування масових розстрілів активістів на Майдані Незалежності арештовано п’ять колишніх офіцерів вищого складу Служби безпеки України. Крім того, очільник відомства зазначив, що в результаті спільної роботи СБУ і МВС з березня по квітень 2014 року затримано 16 офіцерів колишнього спецпідрозділу «Беркут», які були безпосередньо причетні до масових розстрілів на Майдані Незалежності наприкінці зими.

У Генпрокуратурі ж пообіцяли, що найближчим часом направлять до суду справу судді Печерського райсуду, яка відпустила підозрюваного у скоєнні вбивств на Майдані екс-беркутівця Дмитра Садовника.

За словами Генпрокурора, згідно із законодавством суддю можуть притягнути до відповідальності лише за згодою Верховної Ради й Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

«Нині судді повідомлено про підозру. Вона знайомиться з матеріалами кримінального провадження. Найближчим часом справу направлять у суд для притягнення підозрюваної до кримінальної відповідальності», — сказав Віталій Ярема.