ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

З 1 травня країна житиме в реаліях  нової соціальної  політики
 

Реалізація соціальних ініціатив глави держави дістала цього тижня практичне продовження. В понеділок до Верховної Ради уряд направив законопроект про внесення змін до державного бюджету цього року. Останні стосуються доходів і видатків, які, за словами Прем’єр-міністра Миколи Азарова, зростають на 33,3 млрд грн. При цьому він запевняє, що в країні зберігається граничний розмір дефіциту держбюджету, а, отже, макроекономічна й фінансова стабільність.

Про що ж конкретно йдеться, які суми закладено в документ, чи вони обгрунтовано вирішують питання пріоритетного фінансового забезпечення нової соціальної політики? У своєму вступному слові глава уряду докладно зупинився на цифрах, які для багатьох категорій наших співгромадян покликані стати реальною підтримкою у повсякденні.

Такі приємні цифри

Найпершими, про кого подбали урядовці, є пенсіонери. Для них передбачено найбільший фінансовий ресурс. Передусім пенсії зростуть на сто і більше грн на місяць. Завдяки цьому середня трудова пенсія зросте до 1364 грн. Микола Азаров не міг не додати, що її рівень на початку позаминулого року не перевищував 900 грн.

Не забули й про пенсії за вислугу колишнім військовослужбовцям, які зростуть на 412 грн і становитимуть 2376 грн. Так само повинні зрадіти й військові інваліди. 479 грн підвищення в середньому виллються у показник на рівні 2760 грн. «Так держава віддає належне тим, хто все життя присвятив захисту Батьківщини», — промовив Микола Азаров.

Далі цифри посипалися, мов з рогу достатку. Так, 6 млрд грн передбачено бюджетними змінами на виплату компенсацій за знеціненими вкладами громадян, які вони не встигли отримати у 2008—2009 роках. Рядок про соціальний захист інвалідів та допомогу дітям приріс зайвими 1,6 млрд грн. За словами глави уряду, малозабезпечені родини з дітьми отримуватимуть на 390 грн допомоги більше.

283 тисячі людей з особливими потребами матимуть змогу отримати нові протези та інвалідні візки, вів далі Микола Азаров. На створення 16 регіональних перинатальних центрів додатково передбачено виділити 300 млн грн.

Окремого слова заслуговує реалізація програми будівництва доступного житла. Як запевняє Микола Азаров, на здешевлення іпотечних кредитів буде виділено 1 млрд грн. «Крім того, ми зможемо забезпечити житлом значну частину інвалідів — ліквідаторів аварії на ЧАЕС, інвалідів війни, воїнів-інтернаціоналістів, які роками стоять на черзі, — продовжив глава уряду. — Нагадаю, що з 1 січня ми значно підвищили пенсії цим категоріям громадян. Держава виконує свої зобов’язання перед людьми, яким ми, може, найбільше завдячуємо своїм мирним життям сьогодні».

Втім, для реалізації задуманого самих лише зусиль центру може виявитися недостатньо. Тож уряд на 5 млрд грн збільшує ресурсну базу місцевих бюджетів. Півтора мільярда з цієї суми піде на оплату працівникам бюджетних установ. А додатковий ресурс субвенції соціально-економічного розвитку регіонів перевищить 3 млрд грн.

Більше отримуватимуть і шахтарі — законодавчо визначений мінімальний розмір їхньої платні зросте на третину. Для цього у згаданому документі передбачено на 1,2 млрд грн збільшити фінансову основу Закону «Про підвищення престижності шахтарської праці».

«Нам вдалося це зробити за рахунок підвищення економічної активності та розширення внутрішнього попиту в умовах, коли доходи населення та прибуток підприємств зростають», — підвів риску під рядом цифр Микола Азаров.

Загалом уряд та його очільник сподіваються, що Верховна Рада не відкладатиме розгляду бюджетних змін у довгу шухляду. Документ, на переконання Прем’єра, має бути ухвалено в цілому. Аби встигнути затвердити порядки використання коштів, внести зміни до бюджетного розпису, забезпечивши з 1 травня практичну реалізацію нової соціальної політики.

Крім того, відучора в уряді розпочали заслуховувати звіти керівників міністерств і відомств про виконання соціальних президентських ініціатив. Піонерами тут стали віце-прем’єр Раїса Богатирьова, яка доповіла про поетапне запровадження європейських норм регулювання цін на ліки; очільник Мінфіну Юрій Колобов з розповіддю про механізми виплати компенсацій за знеціненим вкладами; міністр ЖКГ Анатолій Близнюк поінформував про здешевлення іпотечних кредитів і зведення доступного житла.

Обійдемося  без збитків?

Неприємною особливістю цьогорічних весняно-польових робіт є потреба пересіяти значні площі озимих зернових, що не витримали осінньої посухи й аномальних зимових морозів. Звичайно, це пов’язано з величезним обсягом робіт і додатковими витратами господарств. «Але селяни, які зазнали збитків, мають бути впевнені, що ми не залишимо їх наодинці з проблемами», — таке завдання поставив Микола Азаров перед підлеглими.

Окрім ухваленого раніше механізму компенсації та фінансові ресурси для Аграрного фонду на додаткові форвардні закупівлі зерна, Прем’єр-міністр вважає за необхідне створити умови для страхування посівів. Інакше кажучи, природно-кліматичні ризики має компенсувати не бюджет, а страхові компанії. «Зернотрейдери не повинні перекладати свої ризики на державу», — наполягає Микола Азаров.

Мінагропроду й Мінфіну він доручив розробити механізми стимулювання господарств до обов’язкового страхування власних ризиків. За рік-два ця європейська практика повинна стати й загальноукраїнською.

Профільного міністра Миколу Присяжнюка зобов’язано за тиждень після завершення весняно-польових робіт представити уряду аналітичний звіт і уточнений прогноз майбутнього врожаю.
 

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Питання Української частини Змішаної міжурядової Українсько-Румунської комісії з питань забезпечення прав осіб, які належать до національних меншин (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про внесення змін до Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про проведення у м. Кіровограді експерименту щодо запровадження інноваційної форми влаштування дітей (розпорядження уряду);

♦ Про оформлення віз офіційним спостерігачам від іноземних держав та міжнародних організацій на виборах народних депутатів України для в’їзду в Україну (розпорядження уряду).