На базі військово-патріотичного центру «Воїн-патріот» у селі Козина Івано-Франківської області розпочалося чотириденне навчання добровольців медичного загону швидкого реагування «Гіппократ», який має вирушити у зону проведення Антитерористичної операції.

На навчання прибули 22 добровольці з усієї України для опанування навичок з надання медичної та психологічної допомоги у зоні бойових дій, зокрема першої невідкладної медичної допомоги, а також транспортування хворих і поранених в екстрених умовах.

Справжнє випробування засоби порятунку мають пройти в польових умовах. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

— Ми свідомо обрали цей табір, бо умови у ньому наближені до польових, з мінімальним комфортом. Привезли інструкторів з найвищою кваліфікацією, які проводитимуть навчання за сучасними стандартами, — розповів один з тренерів, головний лікар обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Володимир Похмурський.

Як зазначив директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Роман Мельник, тренери — семеро спеціалістів з обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, які сертифіковані за найвищим американським стандартом і пройшли навчання в Польщі. 

На замовлення керівника медичного загону швидкого реагування «Гіппократ» Андрія Черемського харківські волонтери виготовили експериментальну партію медичних пневмошин та пневмошортів, які призначені для того, щоб швидко локалізувати вогнепальні переломи і зупиняти кровотечі у важкопоранених. Перші випробування цих виробів підтвердили їхню високу ефективність і надійність. Вони дають змогу буквально за хвилину зафіксувати переломи кінцівок чи тазостегнової частини тіла і зупинити кровотечу, що дуже важливо під час надання першої медичної допомоги в польових умовах та транспортній іммобілізації. За зразок було взято подібні вироби, які використовують в армії США та інших країнах-членах НАТО, оскільки в Україні їх не виготовляють. Після цього активісти звернулися до одного з харківських підприємств, і вже за тиждень інженери виготовили зразки пневмошин та пневмошортів.

Але справжнє випробування ці вироби мають пройти в польових умовах. Про необхідність проведення таких випробувань говорить і командир медичного загону «Гіппократ» Андрій Черемський.

— Медична статистика свідчить, що близько 80% санітарних втрат, яких зазнала українська армія в зоні АТО, пов’язані із крововтратами, — зауважує він. — Причини — брак у бійців високоякісних препаратів та джгутів для зупинення крові, невчасне або неякісне накладення таких джгутів пораненим. Тому ми шукаємо різноманітні шляхи, щоб поліпшити медичне забезпечення наших бійців, які воюють у зоні АТО, і зменшити серед них санітарні втрати. Якщо всі санінструктори будуть забезпечені хоча б одним комплектом таких пневмошин і пневмошортів, це допоможе врятувати життя сотням наших бійців.

Головний конструктор  Володимир Бородін зазначає, що на підприємстві готові удосконалювати конструкції пневматичних шин і швидко налагодити їх серійне виробництво за найвищими стандартами якості. Головне, щоб у цьому було зацікавлене Міністерство оборони України, Міністерство охорони здоров’я та інші відомства. Адже такі вироби потрібні не тільки для військових, а й для цивільних медиків, які надають допомогу пораненим у ДТП чи під час надзвичайних ситуацій. Отже, ними обов’язково мають бути укомплектовані швидкі допомоги та рятувальні підрозділи ДСНС. Річ тільки в тому, чи знайдуться на це в держави кошти і скільки часу піде, щоб утілити в життя раціоналізаторські ідеї харківських волонтерів.  

Наталія МИХАЙЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»