Голова представництва Міжнародної організації міграції (МОМ) в Україні Манфред Профазі зустрівся з керівництвом Харківської області, щоб обговорити потреби та визначити пріоритети регіону щодо підтримки внутрішньо переміщених осіб і ефективнішої роботи його організації у цьому напрямі.

Як зазначив голова представництва, торік у жовтні МОМ запустила програму грошових виплат переселенцям. «Цією програмою ми показали, що за короткий час можливо налагодити систему компенсації втрат, яких зазнали ці люди», — сказав Манфред Профазі.

Харківщина, як уточнив в. о. заступника голови облдержадміністрації Вадим Глушко, залишається лідером за кількістю переселенців. Нині в регіоні їх офіційно зареєстровано 142 тисячі. До прикладу, на сусідній Дніпропетровщині їх удвічі менше.

«Фіксуємо потік пацієнтів із серйозними хронічними захворюваннями, які потребують постійного дорогого лікування. В області з числа переселенців 2,5 тисячі пацієнтів з онкозахворюваннями, 400 — із цукровим діабетом, 190 — з туберкульозом різних форм, 160 — з ВІЛ, які потребують антиретровірусної терапії. Для їхнього лікування беремо фінансові ресурси та медикаменти, які за бюджетним законодавством України призначено для жителів Харківщини», — сказав директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Галацан.

За його словами, з початку бойових дій на Донбасі харківські лікарі надали медичну допомогу 52 тисячам переселенців. З них 12 тисяч лікувалися у стаціонарах. При цьому Харківщина отримала з держбюджету кошти лише на лікування своїх жителів. Манфред Профазі пообіцяв надати допомогу харків’янам.

«Ми плануємо за сприяння ЄС реалізувати програми підтримки громад, які приймають велику кількість переселенців», — наголосив Манфред Профазі.