Державна служба з лікарських засобів пропонує змінити чинну систему видачі ліцензій аптекам. «Нині підприємець отримує одну ліцензію на оптово-роздрібну торгівлю ліками. Якщо в нього, приміром, десять роздрібних точок, то решті видають копію ліценції. Якщо є порушення в одній з аптек, скажімо через недбальство її співробітника, то позбавляють ліцензії всю мережу. Це неправильно. Тож робимо все для того, щоб на окремий підрозділ видавали окрему ліцензію», — розповів журналістам голова Державної служби з лікарських засобів Михайло Пасічник. З такою ініціативою в парламенті минулого скликання виступали й депутати, підготувавши відповідний законопроект, проте до голосування справа не дійшла.

Проект відповідного документа вже готовий, проте має ще пройти громадське обговорення. Паралельно, за словами Михайла Пасічника, функції з ліцензування, передовсім роздрібної торгівлі, Держлікслужба хоче передати територіальним органам. Крім того, в Держлікслужбі розраховують, що в новому парламенті вирішать питання зі спрощенням допуску в Україну ліків, вже зареєстрованих у Європі чи США. Свого часу автоматичну реєстрацією таких препаратів запровадила Грузія, втілюючи медичну реформу. Це стало ключовим для відкриття ринку фармпродукції.

У нас, за словами Михайла Пасічника, є проект змін до відповідного закону, проте коли саме буде скасовано норму про реєстрацію таких ліків, керівник Державної служби з лікарських засобів не сказав. «Щодо цього питання існує кілька законопроектів. Був проект, підготовлений Міністерством охорони здоров’я, і були ті, які подали безпосередньо депутати. Також якісь норми нині намагаються вносити в Закон «Про лікарські засоби». Тобто все робиться паралельно. Але в будь-якому разі у нас не змінюється вектор, він чітко спрямований у ЄС», — пояснив Михайло Пасічник.

Крім того, оскільки до кінця року контролюючим органам заборонили проводити перевірки, нині Держлікслужба робить це спільно з правоохоронними органами. «Самі ми не можемо виходити з перевірками, але з силовиками — так», — сказав Михайло Пасічник, додавши, що це дає змогу зокрема виявляти фальсифікат. Один із прикладів — нещодавно викрите виробництво фальшивих ліків у Харкові, де знайшли неліцензований склад та лінію, що виробляла пігулки без діючої речовини.

За словами керівника Держлікслужби, виявленню сфальшованих ліків допомагає й інформація самих учасників ринку щодо занадто низької ціни на медикаменти. «Як тільки таке трапляється, це привід звернути увагу, й учасники ринку мають про це повідомляти», — сказав він.

Водночас Держлікслужба вкотре ініціює скасування ліцензування імпорту активних фармацевтичних інгредієнтів, яке мало набути чинності з січня наступного року. «Ми готуємо проект закону про скасування ліцензування імпорту АФІ. Але  чи готові до цього виробники?» — сказав Михайло Пасічник. 

Тетяна КАПУСТА
для «Урядового кур’єра»