У Міністерстві охорони здоров’я стартувала робота над пакетом законопроектів з дерегуляції системи охорони здоров’я. Про це повідомив керівник цього відомства Олександр Квіташвілі під час зустрічі з представниками фармакологічної промисловості в межах публічного обговорення Національної стратегії побудови нової системи охорони здоров’я в Україні. Міністр розповів, що робоча група запроваджуватиме зміни в системі фінансування охорони здоров’я, перереєстрації і закупівлі ліків, структурі самого відомства.

«Додаткова перереєстрація вже сертифікованих міжнародними регуляторами ліків схожа на печатку, якою в Україні часто скріплюють ресторанне меню. Що означає ця печатка або додаткова дублююча реєстрація? Що вона гарантує?» — слушно запитав Олександр Квіташвілі. Водночас несертифіковані ліки проходитимуть реєстрацію за існуючою суворою процедурою, незалежно від того, яка компанія їх виробляє.

«Міністерство має займатися стратегією розвитку, а не бути регулятором і тендерним комітетом, — передає слова міністра прес-служба МОЗ. — Немає жодного резону розробляти реформи, які будуть неприйнятними для будь-якого учасника системи охорони здоров’я, адже ми всі зацікавлені у чесних правилах роботи і якісних послугах». Всі заплановані зміни обов’язково обговорюватимуть з медиками, фармацевтами і пацієнтами.

Відділ новини
«Урядового кур’єра»