Таке рішення ухвалила Рада національної безпеки і оборони України, засідання якої відбулося минулої суботи за участі Президента України Петра Порошенка. Як повідомив на брифінгу Секретар РНБО Олександр Турчинов, 5% ВВП — це 86 мільярдів гривень.  Тобто колосальне збільшення бюджету на цей напрям, один з найважливіших  для нашої країни.

Олександр Турчинов уточнив, що із загальної суми 86 мільярдів гривень 80 буде передбачено бюджетом, на 6  уряд  видасть державні гарантії під закупівлю озброєння, військової техніки та необхідних для Збройних сил матеріально-технічних ресурсів у межах державного оборонного замовлення.

Серед інших важливих рішень РНБО — відновлення у 2015 році призову на строкову військову службу. За словами Олександра Турчинова, призиватимуть громадян не з 18, а з 20 років. «Тобто призову на строкову військову службу підлягатимуть люди від 20 до 27 років, — наголосив він. — Хлопців 18 та 19 років у наступному році не призиватимемо».

Крім того, в умовах ведення фактичної війни країна не може обмежитися призовом на строкову службу терміном на рік, переконаний Секретар РНБО. Віднині призовники служитимуть півтора року, а  громадяни з вищою освітою — рік.

Рада національної безпеки і оборони також ухвалила рішення про проведення трьох хвиль мобілізації у 2015 році. За словами Олександра Турчинова,  початок першої хвилі мобілізації, яка триватиме 90 днів, заплановано на 20 січня 2015 року. Дві наступні орієнтовно розпочнуться у квітні та червні й  триватимуть по 60 днів.