Вперше за довгий час саміт лідерів ЄС завершився на день раніше, ніж планувалося. Підсумковий документ був стислим, без деталей. Журналісти вже відзначають особливу манеру нового президента ЄС Дональда Туска проводити зустрічі.

Лідери узгодили новий інвестиційний план, який передбачає створення фонду стратегічних інвестицій для фінансування різноманітних проектів.

«Нам потрібні активні дії. Пожвавивши інвестиційну діяльність в Європі, ми зможемо відновити економічне зростання та мобілізувати державні і приватні фонди, щоб збільшити кількість робочих місць, і таким чином, зменшити кількість безробітних», – сказав голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

Лідери країн Європи погодилися продовжити надавати Україні фінансову допомогу. Проте в якому розмірі і коли – наразі невідомо.

«Ситуація в Україні залишається драматичною і динамічною. Вона вимагає негайного втручання, тому я щойно обговорював питання надання Україні економічної допомоги. Зрозуміло, що ми не зможемо знайти рішення української проблеми без адекватної, єдиної та послідовної стратегічної політики щодо Росії», – розповів президент Європейської Ради Дональд Туск.

Для цього, на думку Туска, європейцям необхідно демонструвати одностайність. Наразі політику санкцій вирішено продовжувати.

«Хоча інвестиційний план Юнкера мав стати головною темою обговорення, так званий «Люкселікс», скандал зуниканням податків у Люксембурзі, перемістив акцент на те, як отримати більше грошей для державних видатків. Задля цього в підсумковому документі саміту закликали до гармонізації законодавства 28 країн ЄС.

Copyright © 2014 euronews