Науковий журналіст Марта Зараска наводить дані про їжу, виробництво якої є надто дорогою для екології та водних ресурсів планети. Про це повідомляє видання «New Scientist».

Перше місце посідає яловичина — для виробництва одного кілограма такого м'яса потрібно 15 тис. літрів води. Це, наприклад, втричі більше, ніж аналогічний показник курятини і в 18 разів перевищує показник пшениці.

Варто зауважити, що вчені давно вказують на колосальну витратність виробництва яловичини: м'ясо-молочні ферми вже зараз займають близько 70% земель, придатних для сільського господарства.

На другому місці опинилися креветки. Щоб отримати один кілограм їх м'яса, потрібно у 25 разів більше корму.

Горіхи потрапили до переліку через велику потребу у воді. Так, у Каліфорнії близько 10% всієї води, що використовує людина, що йде на полив мигдалю.

Також у топ-10 потрапили картопля фрі, яка є одним з головних джерел харчових відходів, і кава — на виробництво однієї чашки в цілому на всіх етапах потрібно 550 чашок води.

Банани виявилися в списку, бо для їх вирощування потрібно дуже багато азотних, фосфатних і калійних добрив, й шоколад — оскільки 100-грамова плитка обійдеться планеті в 2 тис. літрів води.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»