Стрімкий розвиток та впровадження новітніх інформаційних технологій сприяли не тільки розвитку суспільства, а й виникненню нового виду злочинності — у галузі електронних інформаційних систем. З метою запобігання та профілактики злочинів, скоєних через Інтернет, працівники правоохоронних органів Черкащини проводять комплекс оперативно-профілактичних заходів під назвою «Павутина». Під час операції вже виявлено чимало цікавих фактів, що змушують замислитися над методами подальшої боротьби з подібними явищами.

Як розповідають правоохоронці, підвищення якості зв’язку й принципи побудови комп’ютерних систем дають змогу зловмисникам діяти анонімно, вступаючи в контакт із необмеженою кількістю користувачів інтернет-ресурсів. Тому працівники міліції здійснюють низку заходів для виявлення та фіксування документально осіб, причетних зокрема до виготовлення й поширення забороненого контенту. Також ведеться постійний моніторинг відкритих телекомунікаційних мереж з метою очищення Інтернету від ресурсів, за допомогою яких поширюють матеріали.

Під час оперативно-розшукових заходів правоохоронці виявили і встановили осіб, які причетні до цього. Кожен факт оприлюднення відеозаписів на сторінках веб-сайтів, які згідно з висновком експертизи є продукцією порнографічного характеру, ретельно досліджено. Під час санкціонованого обшуку за місцем проживання підозрюваних вилучено речові докази: DVD-диски, комп’ютерну техніку й мобільні телефони. За виявленими фактами Соснівський райвідділ міліції уже відкрив кілька кримінальних проваджень. Санкція статті Кримінального кодексу України, в якій ідеться про збут і розповсюдження порнографічних предметів, передбачає покарання штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк з конфіскацією порнографічної кіно- та відеопродукції, засобів її виготовлення і демонстрування.

Як повідомили в службі зв’язків з громадськістю УМВС України в Черкаській області, під час досудового розслідування за фактами поширення продукції порнографічного характеру двом особам оголошено про підозру, одній — обрано міру запобіжного заходу «особисте зобов’язання». Два кримінальних провадження з обвинувальним актом направлено в суд. Досудове розслідування триває.