Президент Франції Франсуа Олланд заявив, що оскільки Росія продовжує агресію проти суверенітету України, то «Містралі» не отримає.

Про це він сказав після завершення саміту ЄС в Брюсселі, повідомляє iPress.ua з посиланням на ZN.UA.

За його словами, найближчим часом це питання більше не розглядатиметься, тому російські моряки вже покинули борт корабля.

«Я багато разів просив керівництво Росії взяти участь у врегулюванні ситуації на сході України. На даний момент немає ніяких передумов припускати, що Росія знизила агресивні дії проти суверенної країни», – зазначив Олланд.

Він зауважив, що Франція підтримала рішення країн ЄС у тому, щоб не вводити нові економічні санкції проти Росії, але тільки тимчасово. Олланд спільно з канцлером Німеччини Ангелою Меркель вирішили продовжити переговори з Володимиром Путіним для вирішення конфлікту.

Президент Франції впевнений, що до кінця поточного року переговори з Росією принесуть результат і нових санкцій вводити не доведеться.

Тристороння зустріч ЄС-Україна-Росія, як очікується, відбудеться 21 грудня в Мінську.

Ще на початку грудня США спробували допомогти Франції не втратити кошти від невиконаного контракту щодо «Містралей», уклавши контракт на поставку круїзних лайнерів. Сума контракту - € 1,2 млрд.

ДОВІДКОВО

17 червня 2011 року Франція і Росія підписали угоду про будівництво двох вертольотоносців типу «Містраль « на суму € 1,2 млрд. Зазначимо, що на сьогодні це найбільший контракт, який коли-небудь підписували країни-члени НАТО та Москва.

25 листопада президент Франції Франсуа Олланд призупинив передачу Росії першого вертольотоносця «Містраль» до подальшого повідомлення.

У французькому Сен-Назері під прапором Російської Федерації Міжнародна система реєстрації та ідентифікації суден зафіксувала корабель під назвою «Владивосток».

Раніше стало відомо, що Париж може прийняти рішення щодо першого з двох вертольотоносців до середини листопада. Зараз Франція на офіційному рівні не вважає, що умови для поставки корабля виконані.

На початку вересня Франція заявила про призупинення поставки «Містралів» через підтримку Росією терористів на сході України.

Пізніше президент Франції Франсуа Олланд заявив, що «Містраль» може бути доставлений до Росії, якщо угода про припинення вогню в Україні буде дотримуватися, і якщо ситуація на сході України буде врегульована.

23 жовтня глава адміністрації російського президента Сергій Іванов заявив, що Росія буде судитися з Францією, якщо не отримає замовлені за контрактом «Містралі», і вимагатиме компенсації.