Патріотично налаштовані жителі Слов’янська після проведення традиційного народного віче вдалися до чергової досить показової акції — вивісили на стенді міської Алеї слави портрет уродженця Вінниччини, командира екіпажу літака АН-30Б Костянтина  Могилка, якого посмертно удостоєно звання Героя України. На початку червня бойовики «ДНР» підбили повітряне судно у небі якраз над Слов’янськом, але льотчик  1-го класу підполковник Могилко ціною власного життя зумів відвести реальну загрозу від житлових кварталів та його жителів: палаючий АН упав і вибухнув у безлюдному місці…

Тим часом у населеному пункті, який на власному гіркому досвіді пізнав «братську допомогу» сусідньої держави, триває епопея щодо позбавлення звання «Почесний громадянин міста» співака Йосипа Кобзона.

Виконавець, який народився на Донеччині і користувався тут великою повагою, втратив довіру донеччан після низки антиукраїнських публічних висловлювань, які неприємно вразили недавніх шанувальників його таланту. Раніше існував бюрократичний циркуляр: викреслити когось із списків «почесних» можна було тільки за рішенням суду, але недавно на сесії міської ради депутати проголосували за зміни у положення про присвоєння чи позбавлення цього звання.

Наступним кроком, схоже, стане винесення на розгляд чергової сесії клопотання від ініціативної групи, яка також має надати відповідні докази, зважаючи на які й буде прийматися остаточне рішення.

За приклад у Слов’янську могли  б взяти роботу депутатів Полтавської міської ради, які наприкінці листопада позбавили одіозного російського виконавця звання «Почесний громадянин міста Полтави». Вони наполягли, щоб попереднє рішення від 2002 року про присвоєння Кобзону звання почесного громадянина Полтави не скасовували, а проголосували саме за позбавлення звання за його позицію, спрямовану проти України.

До речі, вже викреслили путінського підспівувача з почесних у Кобеляках на Полтавщині та в Дніпропетровську.