Для забезпечення такими пов’язками всіх бійців потрібно 50 тисяч доларів. Фото з сайту news.liga.net

Благодійний фонд допомоги армії «Повернись живим» придбав для українських військових протиопікові пов’язки BurnTec. Першу партію незабаром відправлять у зону АТО.

Засновник і керівник фонду «Повернись живим» Віталій Дейнега розповів, що такі пов’язки є в кожній аптечці морського піхотинця США. Оскільки опік розвивається всередині тканин ще довго після термального впливу, то якщо вчасно накласти таку пов’язку, ступінь опіку знижується. Фонд вирішив закупити ці пов’язки, тому що рани від опіків найважчі й найбільш болісні.

— Якщо вчасно не надати протиопікову допомогу, потім на лікування знадобляться величезні гроші. І навряд чи вдасться врятувати нервові закінчення, — пояснив волонтер. — Тепер же перша допомога при опіках зводиться до охолодження водою та накладання бинтів.

Лікар 25-ї окремої парашутно-десантної бригади Ярослав Левченко зауважив: «Лікувати важкі опіки слід у спеціалізованих центрах, а вони розташовані далеко в тилу. Інколи транспортування займає більш як добу. За цей час потерпілому потрібно надати першу допомогу: охолодити для зменшення глибини поранення, захистити ушкоджену поверхню. Для цього доречна така пов’язка».

Окрім того, її легко розпаковувати, зручно накладати, на ділянці опіку можна залишати аж на 24 години. І як зауважив кандидат медичних наук Олександр Корнейко, це єдина пов’язка, яку можна накласти на обличчя, оскільки вона не протікає, отже не шкодить очам і не заважає інтубації. До того ж, знімати її легко й безболісно. Її можна накладати і на комбіновані поранення: вогнепальні, скалкові та опікові.

Перша партія BurnTec коштувала 10 тисяч доларів. Це 2500 маленьких пов’язок 10 на 12 см для солдатів, 400 великих 10 на 24 см, які роздаватимуть фельдшерам та санітарам, і 40 спеціальних масок для обличчя. Кошти на ці пов’язки збирали громадяни України та діаспора. Про постачання волонтери домовлялися із заводом у Польщі. У цій справі також брав участь фонд «Волонтерський рух».

«Наш благодійний фонд сплатив за транспорт, доставку, розмитнення, а основну суму сплатив фонд «Повернись живим». Ми разом з іншими волонтерами розподілятимемо пов’язки на фронті, здебільшого в танкові та механізовані бригади. Можливо, для 93-ї, 79-ї ВДВ 25-ї і 95-ї бригад», — розповів голова правління фонду «Волонтерський рух» Олег Хоменко.

Щоб забезпечити всю армію, потрібна партія загальною вартістю 50 тисяч доларів, і волонтери мають намір її придбати. Найближчими тижнями Віталій Дейнега планує зібрати ще 20 тисяч доларів для наступної партії.

Усі учасники закупівлі пов’язок наголошують, що вони потрібні не у відділеннях протиопікової терапії, не в хірургії, а в підсумці бійця, бо чим швидше її накласти, тим менший буде ступінь опіків. Можливо, якби 30-річний військовий Сергій з Коростеня рік тому мав при собі таку, це врятувало б йому око і зменшило б ушкодження тканин. Сергій їхав попереду колони, що охороняла тягач для збитого гелікоптера. Снаряд прилетів збоку. Водій за кілька днів помер у лікарні, а Сергій залишився жити із 35 відсотками опеченої шкіри. 

Ольга ГОЛОВКО
для «Урядового кур’єра»