Виступ Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка у Верховній Раді напередодні його візиту до США викликав бурхливу реакцію як усередині країни, так і з боку наших європейських партнерів. Чого варта лише його заява про відкриття Євросоюзом у односторонньому порядку тамтешнього ринку для українських товарів. 

«Ми прийняли рішення спільно — я з високою шаною ставлюся до європейських партнерів, що вони пристали на цю пропозицію — провести додаткові консультації з підписання блоку документів, що стосуються зони вільної торгівлі. Але при цьому Європейський Союз заявив, що в односторонньому порядку відкриває європейський ринок для українських товарів», — цитує «УП» слова глави уряду.

Це робиться для уникнення будь-яких спекуляцій насамперед на сході України, для переконання всіх, що підписання економічної частини Угоди про асоціацію дасть додаткові інвестиції і робочі місця без негативного впливу на двосторонні економічні відносини між Україною та Росією.

Водночас до парламенту буде внесено законопроект про фактичний секвестр держбюджету, який передбачатиме двократне скорочення його дефіциту. «На нас чекає дуже складний період зменшення соціальних стандартів, утискання витрат, але це нам дасть змогу у середньостроковій перспективі вийти на економічне зростання», — переконаний Арсеній Яценюк.

А на засіданні Єврокомісії ухвалено рішення тимчасово, до 1 листопада 2014 року, знизити мита на українські товари, що поставляються до країн Європейського Союзу. Документ направлено на остаточне затвердження до Ради ЄС та Європарламенту.

В Єврокомісії пояснили, що не чекатимуть набрання чинності частини Угоди про асоціацію та глибоку і всеосяжну зону вільної торгівлі, і заздалегідь почали імплементацію розділу про тарифи за допомогою самостійних автономних торгових преференцій. Очікується, що вказану угоду буде підписано до 1 листопада 2014 року. Тоді ж закінчиться одностороння система автономних торгових преференцій.

Тобто буде встановлено пільговий доступ на ринок ЄС для українських експортерів у повній відповідності з графіком поступок, досягнутих у ході переговорів про зону вільної торгівлі. Україна ж не надаватиме додаткового доступу для експорту з ЄС. Передбачається, що тимчасове скасування митних зборів буде повним або частковим, залежно від сектору. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»